Tizenketten vannak még életveszélyes állapotban a francia nemzeti ünnepen történt, 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadás sérültjei közül - mondta pénteken Francois Hollande francia elnök a biztonsági kabinet ülése után Párizsban.

"A veszély azonban még nem múlt el, és nem csak Franciaországban" - hangsúlyozta az államfő, és ismételten a lehetséges biztonsági rések kivizsgálását ígérte.

Hangsúlyozta: a nizzai terrortámadással összefüggésben bírált Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a teljes bizalmát élvezi.

Takarítanak a helyszínelők utánForrás: MTI/EPA/Alberto Estevez

A belügyi tárca vezetőjét az ellenzék azzal vádolja, hogy nem a tényeknek megfelelően adott tájékoztatást a rendőrség nizzai bevetéséről. A Libération című baloldali lap helyszíni felvételekre hivatkozva csütörtöki számában azt állította, hogy a tengerparti sétányt, amely autómentes övezetté alakult július 14-én este, és ahol 30 ezren gyűltek össze a tűzijáték megtekintésére, a városvezetés egyetlen rendőrautóval zárta le,

az országos rendőrség munkatársai pedig egyáltalán nem voltak jelen.

A belügyminiszter szerint ez nem igaz. Cazeneuve kiemelte, hogy az országos kapitányság 64 rendőre segítette aznap a helyiek munkáját Nizzában.

Hollande elmondta: ezzel összefüggésben a jövő héten várható a rendőrség belső vizsgálatának eredménye.

A nap folyamán nizzai hatóságok tiltakozásukat fejezték ki, amiért a francia rendőrség terrorellenes egysége azt kérte, hogy töröljék a térfigyelő kamerák felvételeit a merényletről.

Egy névtelenséget kérő rendőrtiszt szerint a terrorelhárítók a felvételek kiszivárgásától tartanak, illetve, hogy szélsőségesek propagandacélokra használhatják fel a képsorokat.

A város jogásza közölte: a felvételeket tíz nap elteltével amúgy is automatikusan törlik, de a nyomozóknak vannak másolataik.