A francia hatóságok péntek reggel megkezdték egy észak-párizsi illegális migránstábor felszámolását, ez már a 26. hasonló művelet a francia fővárosban.

A metróhíd alatti táborban eddig 1200-1400, többségében eritreai, szomáliai és afganisztáni férfi élt rossz higiéniai körülmények között.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a sátrak és matracok között szemetet sodort a szél, és húgyszag terjengett. A múlt hétvégén a migránsok összeverekedtek, a hőzöngőket a rendőrség csillapította le.

A táborlakókat autóbuszokkal szállítják át Párizs környéki és vidéki fogadóközpontokba.

A calais-i dzsungel volt a legnagyobb illegális migránstáborForrás: AFP/Denis Charlet

Nincs elég hely

Franciaországban az utóbbi két évben több mint 20 ezer szálláshelyet hoztak létre a migránsoknak, de ez még mindig kevés – jelezte a menekülteket segítő csoportok ernyőszervezete, a Francia Koordináció a Menedékjogért.

A hevenyészett tábor nem messze található egy menekültkérelmek regisztrálásával megbízott szervezet székhelyétől. Pierre Henry, a szervezet tisztségviselője elmondta, hogy nincsenek eszközeik az összes kérelem befogadására.

Didier Leschi, a bevándorlás- és integrációügyi francia hivatal igazgatója szerint a táborban olyan emberek laktak, akik „nem akartak menedéket kérni, mert Franciaország csak egy köztes állomás számukra”, míg „mások megkapták a menekültstátust, de nem találnak munkát, és nem tudnak hol lakni”.