Több száz, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak Belgrádból a magyar határ felé gyalog. Azt remélik, ha odaérnek, továbbmehetnek Nyugat-Európa felé.

Három-négyszáz fiatal migráns férfiból áll az a menet, ami az MTI belgrádi tudósítója szerint a szerb főváros egy külvárosából indult el gyalog – rendőri biztosítás mellett – a magyar határ felé. A migránsok délelőtt még éhségsztrájkba kezdtek a Bulgáriában tapasztalt rossz bánásmód miatt, valamint azért, mert úgy tudják, nem mehetnek tovább Magyarország felé.

Délután az éhségsztrájkoló csoport nagyobb része felkerekedett. Azt mondták, minden segítséget – élelmiszert, ivóvizet, takarót, ruhaneműt – megkaptak a segélyszervezetektől, ám megunták a hiábavaló várakozást, ezért keltek útra. Tavaly több mint 700 ezren haladtak át Szerbián, az idén eddig több mint százezren.

A balkáni útvonalat március elején hivatalosan lezárták, azonban a migránsok embercsempészek segítségével, illegális útvonalakon továbbra is érkeznek a nyugat-balkáni országba Bulgária és Macedónia felől. Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter szerint jelenleg mintegy 3 ezer migráns van Szerbiában.

Szerb illetékesek szerint azzal lehetne csökkenteni a nyomást a szerb–magyar határon, ha a migránsok nem a tranzitzónába belépve, hanem már a befogadóközpontokban átadhatnák menedékjogi kérelmeiket.