Egy 18 éves német-iráni fiatalember lövöldözött Münchenben

Müncheni lövöldözés
Police escorts evacuated people from the shopping mall (the Olympia Einkaufzentrum (OEZ) in Munich on July 22, 2016 following a shootings earlier. At least one person has been killed and 10 wounded in a shooting at a shopping centre in Munich on Friday, German police said. / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár volt a péntek esti müncheni lövöldözés elkövetője, aki több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban, és egyetlen pisztollyal lövöldözött.
Vágólapra másolva!

Hubertus Andrä, a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a kilenc halálos áldozatot követelő lövöldözés elkövetőjének indítékairól egyelőre semmit sem tudnak, és nincs arra utaló jel, hogy lettek volna társai.

A fiatalember több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban. Egyetlen pisztollyal lövöldözött. Még nem tudni, hogy a fegyver milyen típusú, és hogyan szerezte.

Feltartott kézzel hagyták el az emberek a bevásárlóközpontot Forrás: MTI/AP/Sebastian Widmann

Az első riasztás nagyjából 17.50-kor futott be a rendőrséghez. A fiatalember egy gyorsétteremben kezdett lövöldözni a München északi részén lévő olimpiai parki bevásárlóközpontnál, majd a gyorsétterem előtt és a bevásárlóközpontban is lövéseket adott le.

Öngyilkos lett

Holttestét 20.30-kor találták meg a bevásárlóközpont közelében egy mellékutcában, ahol a nyomozás első adatai alapján öngyilkosságot követett el.

Rendőrök terelték biztonságba a közelben lévőket Forrás: MTI/AP/Sebastian Widmann

Mellette egy piros hátizsák hevert, olyan, amilyen a támadásról készült videofelvételeken is látható volt a lövöldözőnél. Ezért tűzszerészekkel vizsgálták meg a holttestet, mert nem lehetett kizárni, hogy robbanószerkezet van a hátizsákban.

A támadóra tüzelt egy civil ruhás rendőr, boncolással kell megállapítani, hogy megsebesítette-e.

Sok volt a bizonytalanság

Ahogy az Origo is beszámolt róla, kezdetben szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnt, hogy hárman kezdtek lövöldözni. Ez valószínűleg azért alakult így, mert két ember egy autóval feltűnően gyorsan távozott a helyszínről.

Időközben megtalálták őket, és megállapították, hogy nincs közük a bűncselekményhez - mondta Hubertus Andrä.

Mindenhonnan érkezett erősítés Münchenbe Forrás: MTI/AP/Sebastian Widmann

A lövöldözésben 21 ember megsebesült, közülük 16-an kórházban vannak, hárman súlyos állapotban.A halottak között fiatalkorúak, a sebesültek között gyerekek is vannak - mondta a 60 éves rendőri vezető, pályafutásának legnehezebb szakaszának nevezve az első riasztás óta eltelt órákat.

Mindenhonnan érkezett erősítés

A lövöldözés miatt 2300 rendőrt mozgósítottak. Érkezett erősítés a szövetségi rendőrségtől, a Baden-Württemberg és a Hessen tartományi rendőrségtől és az osztrák rendőrség Cobra nevű terrorelhárító alakulatától is.

A rendőrök a főpályaudvart is őrizték Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

A nyugalom helyreállt a bajor fővárosban. A tömegközlekedést hajnalban újraindították. Szombaton nem kell elhalasztani rendezvényeket biztonsági okokból - mondta Hubertus Andrä. A nyomozás újabb eredményeiről szombaton napközben számol be a müncheni rendőrség.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök utasítására szombaton a gyász jeleként félárbócra eresztik a zászlókat a bajorországi állami intézményeknél.

Thomas de Maiziére szövetségi belügyminiszter a támadás hírére megszakította szabadságát, és szombaton Münchenbe megy.

Áder János részvétét fejezte ki

Táviratban fejezte ki részvétét Áder János köztársasági elnök Joachim Gauck német szövetségi elnöknek a müncheni fegyveres támadás után.

„Megrendüléssel értesültem a számos emberéletet követelő kegyetlen fegyveres támadásról, mely tegnap este történt Münchenben. Magyarország népe és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak. Őszintén osztozunk mély fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az embertelen merénylet sérültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk!" - írta Áder János Joachim Gaucknak.