A tömeggyilkosságok megszállottja volt a müncheni lövöldöző

München, lövöldözés
München, 2016. július 22. Feltartott kezű emberek elhagyják a müncheni olimpiai parkban található egyik bevásárlóközpontot a helyszínen történt lövöldözést követően 2016. július 22-én. A támadásban legkevesebb nyolcan meghaltak. (MTI/AP/Sebastian Widmann)
Vágólapra másolva!
A rendőrség átkutatta a lakást, ahol Ali David Sonboly élt, és a legutóbbi tájékoztatás szerint nincs okuk arra gyanakodni, hogy másokkal együttműködve tervelte ki vagy hajtotta végre a lövöldözést, amelyben kilenc ember meghalt. Kiderült, hogy régóta foglalkoztatták a tömeggyilkosságok.
Vágólapra másolva!

Beleásta magát a tömeggyilkosságok történetébe

Ali David Sonboly München Maxvorsadt kerületében élt a szüleivel, lakásukat hajnalban kutatták át a rendőrök.

A 18 éves férfi szobájában a rendőrök több olyan dokumentumot is találtak, amelyek ámokfutásokról szólnak.

Előkerült például egy könyv, amely azt tárgyalja, hogy mi készteti a gyerekeket arra, hogy gyilkosokká váljanak (Amok Im Kopf, Warum Schüler töten). Az eredetileg angol nyelvű könyv (Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters) szerzője Peter Langman, az iskolai lövöldözések szakértője. A pszichológus többek között az FBI-nak is szokott segíteni.

A 2009-ben megjelent könyv nem homogén csoportként kezeli az ámokfutó diákokat, hanem több faktort is azonosít, amely tömeggyilkossá változtathatja őket. Esettanulmányon keresztül három típust különböztet meg a lövöldözők között: a pszichopatákat, a pszichotikusokat és a traumatizáltakat. A könyv utolsó fejezetében arra tér ki, hogy hogyan lehet azonosítani a potenciális ámokfutókat, és megelőzni az iskolai lövöldözéseket.

Sonbolyt nem csak a fiatalkorú tömeggyilkosok érdekelték. A müncheni rendőrség utalt arra, hogy a szélsőjobboldali Anders Breivikkel is foglalkozott, aki 77 embert ölt meg Norvégiában 2011. június 22-én. Mivel Sonboly ámokfutása napra pontosan öt évvel ez után történt, a BBC szerint a rendőrség azt is vizsgálja, hogy ez motiválhatta-e Sonbolyt.

Mentális problémái lehettek

A rendőrök Sonboly számítógépét is elvitték, hogy átvizsgálják. A müncheni rendőrség tájékoztatása szerint családja még sokkos állapotban van, így nem tudták kihallgatni őket. A fiatal férfiről annyit lehet egyelőre tudni, hogy iráni–német kettős állampolgár, aki korábban nem követett el semmit. Azt is közölték, hogy

pszichiátriai kezelés alatt állt egy depresszióhoz hasonló betegség miatt.

Habár a Sonboly szobájában megtalált könyv amerikai iskolai lövöldözésekkel foglalkozik, Németországban sem példátlan, hogy fiatalok követnek el tömeggyilkosságot. A mostani eset sokban hasonlít a 2009-es winnendeni ámokfutásra, amelyet egy 17 éves fiú, Tim Kretschmer követett el. Március 11-én egy helyi középiskolában lövöldözött, ahová korábban ő maga is járt, előtte pedig egy wendlingeni autókereskedésnél is tüzet nyitott. Összesen 15 embert, kilenc diákot és három tanárt ölt meg. A lövöldözés után ő is öngyilkos lett, ahogy Sonboly. Kretschmer több beszámoló szerint is depresszióval küzdött, 2008-ban egy pszichiátriai klinikára is be kellett feküdnie emiatt. Miután kiengedték a kórházból, nem járt többet az előírt kezelésekre. Kretschmer a pszichiátere jelentése szerint arról beszélt neki, hogy egyre nagyobb késztetést érez az erőszakra, amiről a szülőket is tájékoztatták.

A winnendeni tragédia mindössze egy nappal az alabamai Geneva megyei lövöldözés után történt, ezért felmerült, hogy ez is hozzájárult Kretschmer ámokfutásához. Erre azonban nem találtak bizonyítékokat. Kretschmert érdekelték a fegyverek, de Ali David Sonbolyhoz hasonlóan nem volt büntetett előéletű.