Magyar is meghalt a müncheni lövöldözésben

2016.07.23. 17:56

A bajor rendőrség arról értesítette a müncheni magyar főkonzulátust, hogy a péntek esti lövöldözés halálos áldozatai között van egy magyar állampolgársággal is rendelkező fiatal férfi - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közölte, egyelőre csak szóban tájékoztatták a magyar külképviseletet arról, hogy a holttestek azonosításakor egy kettős állampolgárságú áldozatot is találtak, az írásos megerősítés még nem érkezett meg.

A főkonzulátus kapcsolatban áll az érintett családdal - mondta Szijjártó Péter.

Magányos gyilkos

Münchenben július 22-én, péntek este egy 18 éves iráni-német kettős állampolgár kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. A nyomozás első megállapításai szerint ámokfutó volt, pszichiátriai kezelés alatt állt.

Még nem tudni, miért ölt

Hubertus Andrä, a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a kilenc halálos áldozatot követelő lövöldözés elkövetőjének indítékairól egyelőre semmit sem tudnak, és nincs arra utaló jel, hogy lettek volna társai.

A fiatalember több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban. Egyetlen pisztollyal lövöldözött, egy 9 mm-es Glockkal.

Egy gyorsétteremben kezdett lövöldözni

Péntek este az első riasztás nagyjából 17.50-kor futott be a rendőrséghez. A fiatalember egy gyorsétteremben kezdett lövöldözni a München északi részén lévő olimpiai parki bevásárlóközpontnál, majd a gyorsétterem előtt és a bevásárlóközpontban is lövéseket adott le.

Egy gyorsétteremben kezdett lövöldözni. A képre kattintva galéria nyílikForrás: MTI/AP/Sebastian Widmann

Valószínűleg öngyilkos lett

Holttestét 20.30-kor találták meg a bevásárlóközpont közelében egy mellékutcában, ahol öngyilkos lett. Bár civil ruhás rendőrök többször rálőttek, nem találták el.

Török és görög állampolgárok is meghaltak

Korábbi információk szerint három-három török és koszovói, valamint egy görög állampolgár is életét vesztette a müncheni bevásárlóközpontban történt lövöldözésben.

Az ámokfutás kilenc halálos áldozata között német közlések szerint három nő és öt kiskorú van, a 27 sebesült között pedig több gyerek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK