Müncheni lövöldözés: még hárman életveszélyben

Virágtengerbe borult a tett helyszíne , München, lövöldözés
People lay down flowers on July 23, 2016 for the victims of the shooting near the Olympia-Einkaufszentrum shopping centre in Munich, southern Germany, one day after the attack. Police were probing the motives of the lone teenage German-Iranian gunman who went on a deadly rampage at a busy Munich shopping centre, the third bloody attack on civilians in Europe in just over a week. Nine people were killed and another 16 wounded as the black-clad gunman brought terror to Germany's third largest city on Friday evening, July 22, 2016, before committing suicide. / AFP PHOTO / Christof Stache
Vágólapra másolva!
Még három ember állapota súlyos, életveszélyes azok közül a sebesültek közül, akik a pénteki, müncheni lövöldözésben sérültek meg. Az ámokfutó fiatal 9 embert lőtt le, összesen 35-en sérültek meg, közülük négyen kaptak lőtt sebet.
Vágólapra másolva!

A müncheni lövöldözés sebesültjei közül hárman továbbra is életveszélyben vannak - közölte vasárnap a bajor tartományi bűnügyi hivatal szóvivője.

Gyászolók a lövöldözés helyszínén Forrás: AFP/Christof Stache

A pénteki lövöldözésben tízen sebesültek meg súlyosan, lőtt sebesüléssel négy embert ápolnak.

Összesen 35 ember sérült meg a lövöldözéssel összefüggésben, de többen nem a helyszínen, hanem a belvárosban kitört pánikban.

Mint arról az Origo is beszámolt, péntek este egy 18 éves iráni-német kettős állampolgár 9 embert agyonlőtt, majd végzett magával. Az elkövető ámokfutó volt, tettének nincsenek politikai vonatkozásai. Valószínűleg lelki beteg volt, és beilleszkedési gondjai voltak az iskolában.

Magyar fiú az áldozatok között

Az áldozatok állampolgárságáról a bajor hatóságok egyelőre nem hoztak nyilvánosságra adatokat. Budapesti, pristinai, isztambuli és athéni hivatalos bejelentésekből tudható, hogy van közöttük egy 15 éves magyar állampolgár, három török és három koszovói, valamint egy görög állampolgár.

Hazahozzák a müncheni terror magyar halottját

Magyarországon temetik el azt a 15 éves fiút, aki a pénteki müncheni lövöldözés magyar halottja, a fiú családja már kiutazott Németországba - számolt be az Origo. A család egy része Magyarországon él, ők szombaton már megérkeztek a német nagyvárosba, és a családtagok közül néhányan részt vettek a holttest azonosításában is. A család akarata volt, hogy a fiút Magyarországon temessék el. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az események kapcsán azt mondta, hogy az elmúlt hetek, hónapok eseményei alapján Európában a biztonság már a múlté.

Ahogy azt az Origo is megírta, az áldozatok többsége tinédzser: közülük nyolcan 14-20 év közöttiek voltak, a kilencedik 45 éves volt. Azt még nem tudni, hogy az elkövető célzottan külföldiek vagy kiskorúak életére tört-e.

Politikai vita a tanulságokról

A politikai vita az eset tanulságairól már elkezdődött. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter, a jobbközép CDU politikusa és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokraták (SPD) elnöke vasárnapi interjúkban a fegyvertartás szabályainak felülvizsgálatára helyezte a hangsúlyt.

A müncheni támadó kilenc embert lőtt le és magával is végzett Forrás: AFP/Christof Stache

Várhatóan a német hadsereg belföldi bevetésének alkotmányos szabályozása is vitatéma lesz a würzburgi és a müncheni eset révén. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint ugyanis lehetőséget kell adni a rendőrségnek arra, hogy terrorveszély esetén segítséget kérjen a hadseregtől.