Bosszúval fenyegeti a puccsistákat a török vezérkari főnök

2016.07.24. 16:32

A július 15-i puccskísérletben részt vevő katonák a legsúlyosabb árat fizetik tetteikért – figyelmeztetett Hulusi Akar török vezérkari főnök.

Súlyos árat fizetnek majd tetteikért azok a katonák, akik részt vettek a július 15-i puccskísérletben – ígérte Hulusi Akar török vezérkari főnök. Akar kijelentette, hogy a puccsisták nagy kárt okoztak az országnak. A vezérkari főnököt a puccskísérlet éjszakáján rövid időre túszul ejtették.

Recep Tayyip Erdogan elnök (balra) a száműzetésben élő Fethullah Gülent tette felelőssé (jobbra) a puccskísérletértForrás: AFP/Ozan Kose

Eközben a török fővárosban a folyamatos előállításokkal párhuzamosan szabadon engedtek 1200 közkatonát. Harun Kodalak ankarai főügyész hangsúlyozta, hogy különválasztják a bűnösöket és az ártatlanokat, sokan ugyanis nem tudták, hogy puccskísérlet eszközeivé váltak.

Tízezernél többen őrizetben

A hatóságok eddig 13615 gyanúsítottat vettek őrizetbe a hadsereg hatalomátvételi kísérletével összefüggésben.Ismet Yilmaz oktatásügyi miniszter közölte, hogy több mint 20 ezer tanárt vonnak be idén a közoktatásba, hogy feltöltsék a puccskísérletet követő tisztogatásokban elbocsátottak helyét.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy a történtekre tekintettel a tervezett 1500 helyett 3000 bírát és ügyészt vesznek fel idén az igazságszolgáltatásba. A török kormány a három hónapos rendkívüli állapot idejére koordinációs bizottságot állított fel.

Recep Tayyip Erdogan hívei a puccskísérlet ellen tiltakoztak az isztambuli Boszporusz-hídonForrás: MTI/AP/Emrah Gurel

Mint arról az Origo is beszámolt, a puccskísérlet után felmerült Törökországban a halálbüntetés visszaállítása is, ám – figyelmeztettek szakértők – jogszerűen nem lehetne halálbüntetést kiszabni a puccskísérletben résztvevőkre – például a visszaható hatályú törvénykezés tilalma miatt sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK