Az Iszlám Államnak tett hűségesküt a magát felrobbantó migráns

2016.07.25. 16:45

A bajor tartományi belügyminiszter elmondta, hogy az ansbachi öngyilkos merénylő telefonján egy videót találtak, amin a terrorista hűséget esküdött az Iszlám Állam vezetőjének, Allah nevében fenyegetett támadással, amiért a németek muszlimokat öltek.

Az ansbachi robbantás ügyében indított nyomozás első megállapításai "nagyon erősen" abba az irányba mutatnak, hogy szélsőséges iszlamista eszméktől sarkallva elkövetett öngyilkos merénylet történt, bár közvetlen kapcsolatot nem találtak a terrorszervezettel - mondta Joachim Herrmann, a bajor tartományi belügyminiszter július 25-én, hétfőn Nürnbergben.

Videofelvételt találtak a telefonján

Joachim Herrmann tájékoztatóján elmondta: a vasárnap esti öngyilkos robbantó éles fémdarabokkal megtöltött pokolgépe nyilvánvalóan azzal a szándékkal készült, hogy minél több emberben kárt tegyen, és a szállásán további robbanószerkezetek előállítására alkalmas anyagokat találtak. A támadó egy 27 éves szíriai migráns volt, akinek a menedékkérelmét korábban elutasították.

Az egyik mobiltelefonján rábukkantak egy videofelvételre, amelyen Allah nevében merénylettel fenyeget, bosszúból azért, hogy németek muszlimokat öltek, és az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjére hivatkozik - mondta a miniszter.

A robbantásban 15 ember megsérült, közülük 3-an életveszélyesen.

Az ÍÁ magára vállalta

Az Iszlám Állam pedig azt állította egy hétfői propaganda üzenetében, hogy az ő "katonája" volt az ansbachi merénylő. Az iszlamista szélsőségesekhez kapcsolódó Aamák hírügynökség azt közölte, hogy "az ansbachi mártír cselekedetet végrehajtó férfi az Iszlám Állam egyik katonája volt... és a szervezet felhívására lépett akcióba az Iszlám Állammal harcoló országok koalíciója ellen".

A miniszter szerint alaposan ellenőrizték őket

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter korábban azt mondta, nem lehet kizárni, hogy az ansbachi robbantás hátterében az iszlamista terrorizmus áll, de azt sem, hogy az elkövető pszichés labilitása vagy a kettő kombinációja. Thomas de Maiziere tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ügy feltárásában még csak az első lépéseknél tartanak. Az viszont tudható, hogy az ansbachi robbantás és a reutlingeni támadás elkövetőjét is alapos biztonsági ellenőrzés alá vették, amikor az országba érkeztek, és - legalábbis eddig - nem találtak terrorista kapcsolatokra utaló jeleket.

Videofelvételt találtak az ansbachi merénylő telefonjánForrás: AFP/Friebe

Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő hétfőn Berlinben azt mondta, menekültek körében nem nagyobb és nem kisebb a terrorveszély, mint a lakosság más csoportjaiban. Arra a kérdésre, hogy a két bűncselekmény miként befolyásolhatja a kormány menekültpolitikájának lakossági megítélését, Ulrike Demmer azt mondta, hogy be kell várni a vizsgálatok részletes eredményeit, és szerinte a migránsok nem jelentenek nagyobb terrorveszélyt, mint a lakosság más csoportjai.

59 migráns után nyomoznak

Thomas de Maiziere azt nyilatkozta, Németországban 59 esetben folytatnak nyomozást annak gyanújával, hogy menedékkérőknek közük lehet "terrorista struktúrákhoz", holott "sok százezres" nagyságrendben érkeztek migránsok az országba.

Mint mondta, a kormány mindent megtesz az érkezők számának "fenntarthatóan alacsony" szintre csökkentéséért.