Felrobbantotta magát egy menedékkérő Németországban

2016.07.25. 04:12

Egy olyan 27 éves szíriai férfi robbantott vasárnap éjjel a bajorországi Ansbachban, aki menedéket kért Németországban, de kérelmét elutasították – jelentette be hétfő hajnalban Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter.  Azóta kiderült, hogy egy érzelmileg labilis férfiról van szó, akit már korábban felszólítottak, hogy hagyja el Németországot, és azzal fenyegették meg, hogy Bulgáriába toloncolják, nem tudni, ez miért nem történt meg.

Valószínűleg iszlamista öngyilkos merénylet történt Ansbachban vasárnap éjjel – mondta hétfő reggel a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter.

A robbanás vasárnap 22 óra körül történt egy szabadtéri zenei fesztivál közelében. A fesztivál résztvevőit evakuálták. Ansbach óvárosát teljesen lezárták, sokáig az ott élőket sem engedték be. A belvárosban rengeteg a mentő, a levegőben helikopter köröz. Korábban az NTV tévécsatorna még arról számolt be, hogy a hatóságok gázrobbanásra gyanakszanak.

A támadó egy zenei fesztivált akart „meghiúsítani”, amelyen mintegy 2500-an vettek részt, de nem jutott be a helyszínre, mert nem volt belépője. Miután a bejáratnál visszafordították, önmagát robbantotta fel. A miniszter tudatta: nem világos, hogy a férfi eleve öngyilkos akart lenni, vagy másokkal is végezni akart. Korábban már kétszer is próbálta megölni magát.

Csak a merénylő halt meg, de 12-en megsebesültek, hárman súlyos állapotban vannakForrás: AFP/Friebe

A miniszter hozzátette: nem zárható ki, hogy szélsőséges iszlamista terrortámadás történt, a hátizsákban lévő robbanóanyag pedig elegendő lett volna ahhoz, hogy sok embert megöljön és megsebesítsen.

Védelmet kért, de nem kapott

„Aki Németországban kér védelmet, annak teljes mértékben tiszteletben kell tartania a németországi jogrendet és a német népet” – hangoztatta a bajor belügyminiszter. A tartományi belügyminiszter arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, miért tagadták meg a férfi menedékkérelmét, de az elutasítás okát még a nap folyamán tisztázni fogják a szövetségi menekültügyi hatóság segítségével. A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal.

A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger azt mondta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.

Két éve érkezett

A szíriai férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba. Menedékkérelmét egy éve elutasították, de a szíriai helyzetre való tekintettel nem toloncolták ki az országból. A merénylet egyetlen halálos áldozata maga a támadó, további tizenkét ember megsebesült, hárman közülük súlyosan. 

Csak a szerencsén múlt, hogy nem haltak meg és nem sebesültek meg többen - mondta Joachim Herrmann belügyminiszter hajnalban ansbachbi sajtótájékoztatóján. A szíriai férfi lelkiállapota labilis volt, kétszer megpróbált véget vetni életének, és az öngyilkossági kísérletek miatt korábban kórházban ápolták. A rendőrség is ismerte, kábítószerrel való visszaélés és kényszerítés miatt folytattak eljárást ellene. 

A hatóságok vizsgálják, hogy a robbantónak volt-e kapcsolata iszlamista körökkel. Az biztos, hogy nem vonta magára a hatóságok figyelmét radikális vallási, politikai nézetekkel. Kézenfekvő feltételezés, hogy a robbantás iszlamista öngyilkos merénylet volt, de a miniszter hangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak feltételezés.

Alaposabb ellenőrzést sürget a szakszervezet

A Német Rendőrszakszervezet elnöke, Rainer Wendt az országba érkező menedékkérők alaposabb ellenőrzését sürgette. Az utóbbi napok súlyos bűncselekményeinek hátterében szerinte a lelki labilitás, a terrorizmus és a bűnözés egyaránt fontos motívum, ezért is fontos, hogy Németországban ne csak a menedékkérők, menekültek elhelyezésére összepontosítsanak, hanem állapítsák meg személyazonosságukat, mérjék fel testi és lelki állapotukat, és nagyon alaposan vizsgálják meg, hogy jelentenek-e valamiféle veszélyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK