Sokat tudhatott a müncheni lövöldöző barátja

2016.07.25. 13:05

Nemcsak tudhatott barátja tervéről a múlt pénteken Münchenben kilenc embert megölő David Ali Sonboly iráni–német ámokfutó 16 éves afgán ismerőse, de valószínűleg röviddel a vérengzés előtt találkoztak is a helyszín közelében.

A müncheni ámokfutás elkövetőjének őrizetbe vett barátja tudhatott a vérengzés tervéről – közölték a nyomozás vezetői.

A müncheni ámokfutó 9 embert ölt meg – köztük egy magyar fiút –, majd magával is végzettForrás: AFP/Christof Stache

Az ámokfutó vasárnap őrizetbe vett 16 éves afgán barátja egy mobiltelefonos üzenetváltás rekonstrukciója alapján valószínűleg találkozott az ámokfutóval a lövöldözés helyszínének közelében röviddel a vérengzés kezdete előtt.

Sokat tudhatott a vérengzésről

Valószínűleg azt is tudta, hogy az ámokfutónak van egy lőfegyvere. Mindennek alapján feltételezhető, hogy „tudott valamit” a tervezett vérengzésről – mondta Thomas Steinkraus-Koch müncheni ügyész. Az ámokfutó barátja a péntek esti lövöldözés után önként jelentkezett a rendőrségnél. Azért vették őrizetbe, mert vallomása ellentmondásos volt, és megpróbálta törölni telefonjáról az üzenetváltást.

Bűncselekmény feljelentésének kötelezettsége elmulasztásával gyanúsítják, és kezdeményezték letartóztatását.

Az elkövető, egy 18 éves iráni–német állampolgár pszichiátriai beteg voltForrás: AFP/Str

A 18 éves David Ali Sonboly és barátja egy kórház pszichiátriai osztályáról ismerték egymást, ahol tavaly kezelték őket. A későbbi ámokfutó itt elmondta az afgán fiúnak, hogy gyűlöli az embereket, erőszakos cselekményekről fantáziál, és rajong a norvég tömeggyilkos Breivikért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK