Hillary Clinton az egyetlen, akiben Bernie Sanders bízik

2016.07.26. 10:58

A demokraták ma éjjel talán az egyik leghatásosabb első napot tartották a konvenciók történetében – annak ellenére is, hogy a párt megosztottságának komoly jelei voltak. Michelle Obama beszéde valószínűleg minden idők egyik legjobb first lady beszéde volt, de politikai szempontból még fontosabb, hogy Bernie Sanders látványosan és határozottan biztosította támogatásáról Hillary Clintont.

Az est sztárja kétségtelenül Michelle Obama volt, beszéde alatt a nézők egy része sírt, másik része pedig – köztük Bill Clinton is – látványosan tapsolt. A first lady azt mondta: „Hillary Clintonnak is köszönhető, hogy a lányaimnak ma természetes, hogy női elnöke legyen az Egyesült Államoknak". Azért is méltatta Hillary Clintont, ahogy nyolc évvel ezelőtt fogadta, amikor alulmaradt a jelöltségért folytatott harcban Barack Obamával szemben: Nem lett mérges vagy kiábrándult. Nem csomagolt össze és ment haza. Mivel ő a köz igazi szolgája, Hillary tudja, hogy az elnökség sokkal nagyobb, mint a saját vágyai és csalódottsága.

Hillary Clinton valószínűleg nem bánná, ha ilyen hatásosan tudna szónokolniForrás: AFP/2016 Getty Images/Aaron P. Bernstein

Beszédében természetesen Donald Trumpra vonatkozó utalások sem maradhattak el. Elnöknek „olyan valakit szeretnék, aki tudja, hogy a kérdések, amikkel egy elnök szembesül, nem feketék vagy fehérek, és nem sűríthetők 140 karakterbe". Michelle Obama Donald Trump „tegyük Amerikát ismét naggyá" szlogenjét is igyekezett megcáfolni. Úgy fogalmazott: Soha senkinek ne hagyjátok, hogy azt mondja: ez az ország nem nagyszerű, és valahogy ismét naggyá kell tenni. Mert ez a legnagyszerűbb ország a világon."

Sanders a legcsalódottabb

A múlt héten kirobbant e-mail botrány árnyékában beszélő Bernie Sanders mindent megtett a párt egységének demonstrálása érdekében. Sanders azzal fordult híveihez, hogy bármelyik objektív megfigyelőnek arra a következtetésre kell jutnia, hogy elvei és vezetői képességei szerint Clintonnak kell lennie az Egyesült Államok következő elnökének.

"Megértem, hogy itt, a konvenció csarnokában és országszerte sokan vannak, akik elkeseredtek az elnökjelölési folyamat végső eredménye miatt. Azt hiszem, korrekten fogalmazok, ha kimondom, hogy nálam elkeseredettebb senki nem lehet, de minden támogatómnak azt mondom: remélem, rendkívül büszkék a történelmi eredményre, amelyet elértünk  - mondta a szenátor.

Részéről sem maradhattak el a republikánusok jelöltjére, Donald Trumpra vonatkozó utalások. "Az egyetlen, akiben én bízom, és akiről azt gondolom, hogy valóban megvannak a képességei, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen, az Hillary Clinton - mondta. - Ha nem hiszitek, hogy ez a választás fontos, ha úgy vélitek, hogy kihagyhatjátok, akkor gondolkodjatok el azon, hogy Donald Trump elnökként kiket nevezne ki a legfelsőbb bíróság tagjaivá, és mit jelentene ez a polgári szabadságjogokra és országunk jövőjére nézve!"

Bernie Sanders megtette, amit megkövetelt a pártForrás: AFP/Timothy A. Clary

A hírek szerint Clinton és Sanders kampányszakemberei egész délután egyeztettek a színfalak mögött arról, hogyan csillapítsák a vermonti szenátor híveinek háborgását. Sanders még beszéde előtt rövid e-mailt küldött az őt támogató delegátusoknak, és arra kérte őket, hogy ne kezdjenek semmiféle protestálásba, mert ezzel "mozgalmunkat járatják le".

Az üzenetek nem érték el a kívánt hatást, mert Sanders hívei korábban bekiabálásaikkal szakították meg a Clintont támogató szónokokat, de Sanders maga is küszködött, hogy megnyugtassa lázadozó híveit, akik alig akarták abbahagyni az éltetését,  amikor a pódiumhoz lépett, és sokan közülük könnyes szemmel hallgatták őt. Néhány híve még az ő beszéde alatt is azt skandálta, hogy "nincs még vége". Egyik támogatója kék ragasztószalaggal tapasztotta be a száját, amelyen az állt: „Elhallgattatva a Demokrata Nemzeti Tanács által" – célozva arra, hogy kiderült: a pártelit Clinton sikeréért dolgozott az előválasztások során.

Trump totális káoszt látott

Az észak-karolinai Salem-Winstonban kampányoló republikánus elnökjelölt, Donald Trump több Twitter-üzenetben reagált a demokraták konvencióján történtekre. Azt írta: a demokraták konvenciója totális zűrzavar, Sanders szenátor pedig "éppen most veszíti el az örökségét, mert teljesen feladta az emberekért folytatott harcát. Várunk mindenkit, aki jobb jövőt akar a dolgozó emberek számára".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK