Egész Ausztrália felháborodott azokon a felvételeken, amelyek egy fiatalkorúak börtönéből szivárogtak ki. A miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el. 

Gyerekeket kínoznak, vernek és aláznak meg egy fiatalkorúak börtönében Ausztráliában. Ez látható azokon a felvételeken, amelyeket hétfőn hozott nyilvánosságra az ország állami tévéje, az ABC Televison. Malcolm Turnbull miniszterelnök vizsgálatot rendelt el az ügyben. A felvételek az Északi Területekről, a Darwin közelében fekvő Don Dale Fiatalkorúak Börtönéből származnak - írja a The Guardian.

Legalizált brutalitás

A műsorban biztonsági kamerák felvételeit mutatták be. Mindegyiken ugyanannak a fiúnak, egy bizonyos Dylan Vollernek a megpróbáltatásai láthatóak. Voller 11 évesen került be az intézménybe, és a felvételek tanúság szerint

már 13 éves korában brutálisan bántak vele

 az őrök.

Két órát kellett így eltöltenieForrás: AFP/Australian Broadcasting Corps Fo

A legsokkolóbb felvételen már 17 éves.

Ezen megkötözve, zsákkal a fején hagyják magára két órára.

Ez a fegyelmezési módszer teljesen legális az Északi Területeken egy áprilisban elfogadott törvény szerint. A módszert a CNN guantánamói stílusúnak nevezte.

Voller és öt másik korábbi Don Dale-rab azt tervezi, hogy beperelik a regionális önkormányzatot.

Egyedi eset, vagy elterjedt?

Turnbull azt mondta, a felvételek mélyen megrázták és felháborították. A miniszterelnök szerint azt is fel kell deríteni, hogy a felvételeken látott bánásmód csak a Don Dale sajátja-e, vagy elterjedt az Északi Területek büntetőintézményeiben.

Könygázzal a kártyázókra

Nem ez az első eset, hogy a Don Dale bekerül a híradóba. Két éve az őrök könnygázt használtak egy szökési kísérlet megfékezésére.

Az akció közben viszont nem csak az egyetlen próbálkozót fújták le,

hanem 6 másik fiút is, akik a térfigyelő kamerák szerint látszólag semmi rosszat nem csináltak. Ketten közülük békésen kártyáztak, amikor az őrök rájuk rontottak.

A vizsgálat várhatóan a jövő év elejéig fog tartani.