Észtország veszi át az EU soros elnökségét a britek helyett

2016.07.26. 21:36

2017 második felétől Észtország veszi át az Európai Unió soros elnökségét, miután az Egyesült Királyság lemondott erről. Magyarországra 2024-ben kerül sor legközelebb.

Észtország veszi át a 2017 második fél évében esedékes soros uniós elnökséget a kilépni készülő Egyesült Királyságtól, miután a londoni kormány úgy döntött, hogy lemond az elnökségről – erősítette meg kedd este az EU-tagállamok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata.

A tanács emellett egészen 2030-ig meghatározta a félévi elnökséget adó tagállamok sorrendjét, amelynek értelmében Magyarország 2024 második felében fogja ismét ellátni az elnöki teendőket, Spanyolországgal és Belgiummal egy trióban.

Málta után Észtország jön

A döntés értelmében a 2017 első felében esedékes máltai elnökség után egyből Észtország következik, amely eredetileg az Egyesült Királyság után, 2018 első felében töltötte volna be a soros elnöki tisztséget.

A soros elnökség szerepéhez tartozik

  • az egyes tanácsi formációk programjának összeállítása,
  • a napirenden lévő témák vitasorrendjének meghatározása,
  • a tagállamok, illetve az uniós intézmények közötti kompromisszumok kidolgozása,
  • a tanács munkájának irányítása,
  • továbbá ezen intézmény képviselete az EU-n belül és kívül.

Sok feladatuk lesz

Theresa May brit miniszterelnök múlt szerdán hivatalosan értesítette Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy

kormánya lemondja a tervezett EU-elnökséget. A kormányfő azzal érvelt, hogy Londonra abban az időszakban várhatóan már igen sok feladatot fog róni a kilépésről szóló tárgyalássorozat.

Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK