Legkevesebb tíz halálos áldozata van a szomáliai fővárosban elkövetett robbantásoknak. Mindkét terrortámadást al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges al-Shabaab milícia szélsőségesei követték el.

Az egyik robbantás a mogadishui repülőtér felé vezető úton elhelyezett ellenőrzőpontnál történt, a másik pedig a reptér bejáratánál. A biztonsági erők lezárták a repülőtérhez vezető utat. 

Az iszlamisták egyik célpontja az Afrikai Unió repülőtér közelében található támaszpontja volt. Egyes források szerint az ENSZ aknamentesítő szolgálatának hivatala volt a másik célpont. Itt tízen - köztük hét ENSZ-alkalmazott - vesztették életüket, amikor egy szélsőséges a levegőbe röpítette magát és autóját. 

A támadások elkövetőjeként az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges al-Shabaab milícia jelentkezett, amely rendszeresen támadja a szomáliai kormányzat, illetve a nemzetközi szervezetek épületeit. A szomáliai szélsőségesek az iszlám törvénykezésen alapuló emírséget akarnak létrehozni az afrikai országban. 

A Szomália első elnökének nevét viselő Aden Adde Nemzetközi Repülőtér erődítménnyé változott, mióta az Afrikai Unió szomáliai erőinek legfőbb bázisa a közelben található. Az Amisom 22 ezer katonával segíti a szomáliai kormányt az al-Shabaab elleni harcban. A 2007-ben Szomáliába telepített misszió segítségével 2011 augusztusára sikerült kiűzni a szélsőségeseket a fővárosból.