Az ország északi részén, Rouen közelében történt a túszejtés. Mise közben mentek be a templomba, több embert túszul ejtettek, a pap torkát elvágták. Egy másik túsz is életveszélyben van. A támadók az Iszlám Állam nevét kiabálták, agyonlőtték őket. A terrorszervezet azóta vállalta a felelősséget a merényletért. A francia rendőrség délután közölte: egy embert őrizetbe vettek a támadással kapcsolatban.

A BBC szerint két fegyveres ment be a templomba Saint-Etienne-du-Rouvray-ben, és 4-6 embert ejtett túszul. A France 3 arról számolt be, hogy a túszok között egy pap és két apáca is volt. A támadóknál kés volt. 

Megölték a túszejtőket

A Reuters később arról írt, hogy "semlegesítették" a két támadót, ezt erősítette meg a BBC is, értesülésük szerint mindkét túszejtőt lelőtték, de a túszok egyike, egy pap is meghalt.

A Telegraph úgy tudja, hogy  az áldozat a 84 éves Jacques Hamel atya,  az értesülést megerősítette a francia Püspöki Konferencia szóvivője is.

Az idős pappal végeztek a terroristákForrás: AFP/Ho

Pierre-Henri Brandet belügyi szóvivő azt mondta, egy másik túsz megsebesült, állapota válságos.

Kedd délután a francia rendőrség közölte: őrizetbe vettek egy embert a támadással összefüggésben, ám hogy kit, és mi köze volt a támadáshoz, arról nem közölt részleteket.

Egy papot megöltek a túszejtők a franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray-ben. A rendőrség lelőtte a támadókatForrás: AFP/Charly Triballeau

 A Le Figaro és később a Telegraph is azt írta, hogy a pap torkát elvágták. 

A helyszínen voltak a rendőrség elit egységei, a környéket kordonnal zárták le, a templomban robbanóanyag után kutattak.

Manuel Valls francia miniszterelnök a történtekre úgy reagált: elborzadt a barbár támadáson, ami minden francia, valamint katolikus állampolgárt érint.

Az Iszlám Állam jelentkezett

Francois Hollande elnök gyalázatos terrortámadásnak nevezte  a történteket. Azt mondta: a terroristák az Iszlám Államra hivatkoztak. Arról is beszélt, hogy Franciaország hadban áll az Iszlám Állammal, és "minden eszközt be kell vetnünk ebben a harcban".

A Le Figaro a rendőrségre hivatkozva azt írja, az egyik támadó szakállas volt, és a vallásos muszlimok által hordott sapka volt rajta. Az M6 francia tévéadó tudósításából kiderült, hogy a támadók egyikét a francia titkosszolgálat ismerte.

Az AP-nek egy normandiai muszlim vezető azt mondta, már másfél éve figyelte a merénylőt a rendőrség, miután járt Törökországban.

Az Iszlám Állam azóta jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A saját hírportáljukon, az Amakon közzétett közlemény szerint a szervezet két "katonája" hajtotta végre a támadást.

 

Templom volt a célpontForrás: AFP/Charly Triballeau

Templom elleni támadások

A Liberation arról írt, hogy a hatóságok tartottak egy hasonló támadástól templomok ellen. Tavaly ugyanis egy 24 éves, algériai származású terrorista, Sid Ahmed Ghlam egy Párizs környéki templom ellen tervezett hasonló támadást. A mészárlás tervét azért nem sikerült végrehajtania, mert lábon lőtte magát, és ezután elfogták. Előtte viszont agyonlőtt egy fiatal nőt, akinek el akarta rabolni a kocsiját.

A Vatikánt meglepték a történtek

A Vatikán elítélte a túszejtő akciót, és "barbár gyilkosságnak" nevezte, hogy a támadók elvágták a pap torkát.

Különösen azért lepnek meg minket a történtek, mert ez a szörnyű erőszakcselekmény egy templomban zajlott, ahol Isten szeretetét hirdetik - írta közleményében Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

Lombardi elmondta, hogy Ferenc pápa mélységesen átérzi "az abszurd erőszak fájdalmát és horrorját", "a legradikálisabban elítéli a gyűlölet minden formáját, és imádkozik az érintettekért".