Újabb támadásokra buzdított az ansbachi merénylő

2016.07.26. 12:31

Felesküdött az Iszlám Államnak, és azt ígérte, elviselhetetlenné teszi az életet Németországban.

Nem fognak többé nyugodtan aludni a németek, mert felrobbantják otthonaikat – a videón ezzel fenyegetőzik az arcát fekete sállal takaró férfi. A felvételt a szélsőséges weblapokat figyelő SITE központ találta az Iszlám Állam propagandaoldalán. 

Bosszúnak szánta

A férfi a SITE szerint a felvételen azt mondta, azért van Ansbachban, hogy véghez vihessen egy mártírsággal végződő műveletet, és további támadásokra szólított fel. Azt mondta, az ansbachi támadással bosszulja meg a "Németországnak a (terrorellenes) koalícióval együttműködésben elkövetett, férfiak, nők és gyerekek halálát okozó bombázásait".

A jelek arra utalnak, hogy a felvétel megegyezik azzal a videóval, amelyet a német nyomozók találtak a 27 éves öngyilkos merénylő mobiltelefonján. A német hatóságok ezt nem erősítették meg. 

Egy fesztiválra próbált bejutni, de feltartóztatták, akkor hozta működésbe a bombátForrás: AFP/Friebe

A bajorországi Ansbachban vasárnap este elkövetett öngyilkos robbantást végrehajtó szíriai migránséles fémdarabokkal megtöltött pokolgépe nyilvánvalóan azzal a szándékkal készült, hogy minél több emberben kárt tegyen, és a szállásán további robbanószerkezetek előállítására alkalmas anyagokat és tárgyakat találtak, például sósavat, egy tartályban dízel üzemanyagot, drótokat, elemeket és egy forrasztópákát. A bajorországi merényletben végül csak a támadó halt meg, de 15-en megsebesültek. 

Felesküdött az Iszlám Államra

Az elkövető adathordozóin szalafista - szélsőséges iszlamista - erőszakos videókat találtak, egyik mobiltelefonján pedig rábukkantak egy felvételre, amelyen az első, hevenyészett fordítás szerint arról beszél arabul, hogy Allah nevében merényletet hajt végre, bosszúból azért, hogy németek muszlimokat öltek, és Abu Bakr al-Bagdadira, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjére hivatkozik. 

Labilis volt, nem toloncolták ki

Az ansbachi támadó 2014 júliusában érkezett Németországba, augusztusban nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, amelyet decemberben elutasítottak, mert kiderült, hogy Bulgáriában is kért menedékjogot és oltalmazotti státuszt kapott. Felszólították az ország elhagyására, de kitoloncolásától végül a labilis lelki állapotát igazoló orvosi dokumentumok alapján ideiglenesen eltekintettek. Azonban a türelmi idő lejárt, és alig két héttel a robbantás előtt, július 13-án újból felszólították, hogy 30 napon belül hagyja el Németországot. Figyelmeztették, hogy kitoloncolják, ha nem távozik önként. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK