Átkutatták a késes ámokfutó otthonát

2016.07.27. 07:30

Házkutatást tartott szerdán a japán rendőrség annak a 26 éves késes ámokfutónak az otthonában, aki előző nap tizenkilenc embert megölt, többtucatnyit megsebesített egy fogyatékkal élőknek létesített intézményben a főváros, Tokió közelében.

Mintegy féltucatnyi civil ruhás nyomozó hatolt be Uemacu Szatosi házába a sajtó jelenlétében. Az ámokfutót közben Szagamihara település börtönéből egy másik helyre szállították át a hatóságok. Az elszállításáról készített videofelvételen a férfi, aki a megtámadott egészségügyi intézmény korábbi dolgozója volt, mosolygott.

Uemacu SzatosiForrás: AFP/Yomiuri/Masanori Inagaki

Uemacu, aki kedden, tette elkövetése után önként jelentkezett a rendőrségen, idén februárban egy levélben azt írta, hogy kiirtana akár 470 fogyatékkal élőt”. Terve kivitelezésének módjáról részletes leírást mellékelt – írta a Kiodo japán hírügynökség. 

Kényszerkezelésre utalták

A férfit kényszergyógykezelésre csak azután utalták kórházba, hogy közölte: „kész meggyilkolni súlyosan fogyatékos embereket”. Kezelése március másodikán befejeződött, miután egy orvos úgy ítélte meg, hogy már nem jelent veszélyt magára vagy másokra.

Hatalmas a médiaérdeklődésForrás: AFP/Yomiuri/Kento Oishi

Sokkolta a japánokat

Az eset sokkolta a japán társadalmat, ahol alacsony a bűnözési arány, és ritkák az ehhez hasonló tömeggyilkosságok. A japán sajtó felvetette, hogy mennyire volt elégséges a férfi kezelése, továbbá mennyire volt hatékony későbbi megfigyelése. A lapok annak szükségességét is felvetették, hogy felülvizsgálják az egészségügyi intézmények és a rendőrség közötti adatcserét és együttműködést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK