Közvetlenül az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek fog jelenteni az október 1-jén hivatalba lépő Michel Barnier volt francia külügyminiszter, volt uniós biztos, akit a bizottság arra nevezett ki, hogy előkészítse, illetve vezesse a tárgyalásokat az Egyesült Királyság EU-ból történő kiválásáról.

Michel Barnier volt francia külügyminisztert, volt uniós biztost nevezte ki szerdán az Európai Bizottság arra, hogy előkészítse, illetve vezesse a tárgyalásokat az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválásáról, amelyről a szigetország népszavazáson döntött.

Kétszeres egykori uniós biztos 

A francia exminiszter október 1-jétől fogja betölteni a tisztséget, és közvetlenül a bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek fog jelenteni. Barnier korábban a külügyi és a mezőgazdasági tárcát is vezette Franciaországban, 1999–2004, majd 2010–2014 között pedig az Európai Bizottság tagja volt.

Örülök, hogy Michel Barnier barátom elfogadta ezt a fontos és kihívásokkal teli feladatot"– közölte Juncker. Szerinte Barnier tapasztalt tárgyaló, aki kiterjedt kapcsolatokkal bír a tagállami fővárosokban és az Európai Parlamentben egyaránt, ez pedig nagy előnyt jelent majd a kiválási folyamatnál.

A népszavazáson a kilépéspártiak voltak többségben: a britek 52 százaléka a brexitre voksoltForrás: AFP/Justin Tallis

Az egykori kétszeres uniós biztos azt írta a Twitteren, "megtisztelő" számára a kinevezés. A brexit előzménye, hogy a június 23-án tartott népszavazáson a választók 52 százaléka szavazott arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, míg a maradás mellett volt 48 százalék.