Hillary Clinton a demokrata elnökjelölt

2016.07.27. 04:15

A helyi idő szerint kedden tartott szavazáson Hillary Clinton megszerezte a demokrata pártküldöttek voksainak többségét, így immár hivatalos, hogy a 68 éves egykori first lady, New York-i szenátor és külügyminiszter a demokrata párt jelöltje a november 8-án tartandó amerikai elnökválasztáson.

Amikor kiderült, hogy Clinton megkapta a kellő számú szavazatot, Bernie Sanders vermonti szenátor, aki Clinton ellenlábasa volt az előválasztási kampányban, arra szólította fel a konvenciót, hogy függessze fel a szavazási szabályokat, és a konvenció válassza meg Clintont közfelkiáltással elnökjelöltnek, aminek a delegátusok eleget is tettek.

Összességében Clinton 2842, Sanders 1865 voksot kapott.

Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje és Tim Kaine alelnökjelöltForrás: MTI/AP/Andrew Harnik

Hillary Rodham Clinton az első nő az Amerikai Egyesült Államok történetében, akinek sikerült megszereznie az egyik nagy párt elnökjelöltségét.

Tüntetések kezdődtek

Miután Hillary Clintont közfelkiáltással elnökjelöltté választották, Bernie Sanders szenátor támogatóinak egy csoportja – több mint százan – dühében ott hagyta a konvenciót, és a médiasátorhoz ment, hogy közölje: úgy érzik, „kizárták őket a pártjukból, egyáltalán nem vették figyelembe az ő véleményüket”. Az elégedetlenek „Bernie vagy bukás” feliratú táblákat lengettek, némelyikükön Robin Hood-sapka díszlett, azt skandálták, hogy „nem ez a demokrácia” és hogy „mi vagyunk a 99 százalék!” Mások pedig énekelni kezdték Woody Guthrie Ez az ország a te országod című híres dalát.

Maradtak elégedetlenekForrás: AFP//Daniel Slim

Kilépésről beszéltek

A sajtósátornál, ahol a kamerák is állnak, azt akarták elérni, hogy mondandójukat rögzítsék a külföldi újságírók. „Az egész világ minket néz” - biztatták egymást, és azt ismételgették Hillary Clintonról, hogy „hazudott, csalt, ellopta a voksainkat”. Tiltakozásuknak végül is a rendőrök vetettek véget, mert lezárták az ajtókat. A városban is folytatódott a tüntetés, Sanders híveihez csatlakoztak a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) nevű mozgalom hívei is, hogy változatlanul Bernie Sanders szenátor melletti elkötelezettségüket hangoztassák. Jill Stein, a Zöld Párt vezetője Twitter-bejegyzésben szólított fel kilépésre a Demokrata Pártból: „Mindenkit, akinek van lelkiismerete, arra szólítok, hogy hagyja el a neoliberális Demokrata Pártot” – írta bejegyzésében Stein.

A teremben örömködtek

Közben bent, a teremben már nem volt jele a hétfői megosztottságnak és elégedetlenkedésnek. A jelölés fölötti öröm sem csillapodott. Volt, aki a nők egyenjogúságért folytatott évszázadok óta tartó harc eredményeként értékelte Clinton elnökjelöltségét, és volt, aki Hillary Clinton emberi arcát méltatta. A beszédekben is ez tükröződött. Barbara Boxer kaliforniai szenátor például csakis Clintonnal, a magánemberrel kapcsolatos élményeit idézte fel. Boxer lányát ugyanis Clinton öccse, Tony Rodham vette feleségül, így a szenátor a magánéletből merített emlékekkel és epizódokkal hozhatta közelebb a választókhoz Hillary Clintont. Hasonlóképpen magánéleti példákat hozott fel méltatásában Madeleine Albright volt külügyminiszter, aki azért odamondott Clinton republikánus riválisának, Donald Trumpnak is. Fő érve Clinton elnökké választása mellett az volt: nem szabad hagyni, hogy Donald Trump legyen az Egyesült Államok következő elnöke.

Bill is felszólalt

Bill Clinton szerint felesége, Hillary az, aki igazi változást hoz, és a demokraták a lehető legjobb jelöltet választották meg – jelentette ki kedden a volt amerikai elnök a konvención. Az Egyesült Államok 42. elnöke hol romantikus hangot ütött meg, hol szenvedélyesen beszélt feleségéről, hosszasan és részletesen ecsetelve a frissen megválasztott elnökjelölt érdemeit.

Szerdán Barack Obama és az alelnök, Joe Biden mond majd beszédet, és felszólal Tim Kaine virginiai szenátor is, aki Clinton alelnökjelöltje az idei választáson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK