Török puccs: újabb újságírók a célkeresztben

Törökország Erdogan Oroszország
Supporters stands in front of a screen displaying a portrait of Turkish President Recep Tayyip Erdogan during a rally at Kizilay Square in Ankara on July 20, 2016, Erdogan on Wednesday declared a three-month state of emergency, vowing to hunt down the "terrorist" group behind last week's bloody coup attempt. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN
Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődtek a tisztogatások a sajtóban, akkor 42 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot. Gyűlöletbeszéddel és terrorista szervezet támogatásával vádolják őket.
Vágólapra másolva!

A Zaman című török napilap egykori vezetői és publicistái, összesen 47 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot a hatóságok Törökországban a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében.

Folyamatosak a letartóztatások a katonai hatalomátvételi kísérlet óta, az újságírókat is előveszik Forrás: AFP/Adem Altan

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és egyebek közt a sajtó soraiba is beépülő mozgalmát teszi felelőssé az incidensért. Gülen elítélte a történteket, és tagadja, hogy köze lett volna a hatalomátvételi kísérlethez. A Zaman című napilap korábban Gülen hálózatához tartozott, idén március elején azonban állami felügyelet alá vonták a prédikátor által kiépített „párhuzamos struktúrák” elleni fellépés részeként.

Az egyik publicista az előállításakor a sajtónak azt mondta:

A sajtó körében hétfőn kezdődtek a tisztogatások, 42 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot.

Gyűlöletbeszéddel és terrorista szervezet támogatásával vádolják őket.

Közülük eddig a híradások szerint 16-ot sikerült előállítani. Tizenegy újságíróról viszont úgy tudni, hogy már elhagyták Törökországot – nyolcan a puccskísérlet után, hárman pedig még előtte.