Már az iskolában is agresszív gyerek volt a francia papot lefejező két terrorista egyik tagja, Adel Kermiche, akit egy rendőrségi jelentés naiv és befolyásolható fiatalként jellemzett. Annak ellenére, hogy kétszer is Szíriába akart menni, a bíró elhitte, hogy Kermiche meg akar változni – ezért kiengedte a börtönből. Egy szakértő szerint esete tipikus: akit megakadályoznak, hogy Szíriába vagy Irakba menjen, bosszúból elhozza a dzsihádot Európába.

Adel Kermiche és társa, Nabil Abdel Malik Petitjean videón esküdtek hűséget az Iszlám Államnak. A felvételeket az Iszlám Állam hírügynöksége, az Amaq hozta nyilvánosságra. A körülbelül 1 perc hosszúságú felvételen az egyik terrorista arabul beszél, a másik pedig egyetértően bólogat. A végén mindketten hangosan imádkoznak, egyikőjük pedig

egy lapra nyomtatott Iszlám Állam-zászlót tart a kamera felé.

A két dzsihádista kedd délelőtt, mise közben rontott be egy templomba Franciaország északi részén, Saint-Étienne-du-Rouvray városában. Itt túszul ejtették a papot, két apácát és három másik embert. A 86 éves papot térdre kényszerítették, majd elvágták a torkát. Közben azt kiabálták: „Allah akbar", és „keresztények, uralkodunk rajtatok".

Jacques Hamel, a meggyilkolt katolikus papForrás: AFP/Ho

A támadók a gyilkosságot is megörökítették: egyik túszukat kényszerítették, hogy a neki adott telefonnal vegye fel az idős pap kivégzését. A férfit ez után négy helyen is megszúrták, súlyos sérülésekkel kórházban ápolják. Felesége így mesélt az esetről egy francia rádiónak: „A terroristák fegyvert tartottak a nyakamhoz". A meggyilkolt pap a földre zuhant, felfelé, felénk nézett  – idézi a nő szavait a Guardian.

Két hónap alatt lett belőle dzsihádista

Az egyik terroristáról, a 19 éves Adel Kermiche-ről már eddig is lehetett tudni, hogy kétszer is megpróbált Szíriába szökni, mert az Iszlám Államhoz akart csatlakozni. Emiatt 10 hónapot börtönben is töltött, márciusban helyezték feltételesen szabadlábra, nyomkövetőt kellett viselnie. Kermiche mindennap elhagyhatta a lakását fél 9 és fél 1 között, a támadást is ebben az időben követték el.

A francia hatóságok azonban egyre több kellemetlen kérdésre számíthatnak, ahogy több információ derül ki Kermiche ügyéről. A fiatalembert először 2015 márciusában hallgatták ki a rendőrök, miután egy másik helyi fiatalt Kermiche személyi igazolványával fogtak el a szíriai határon. Kermiche ezt követően bátyja személyijével maga is elszökött, de egy Münchenből Belgrádba tartó buszon letartóztatták.

Adel Kermiche az Iszlám Államhoz tartozó Amaq Hírügynökség által közzétett fotónForrás: AFP/-

Apja azt mondta a rendőröknek, hogy vallási fanatikus, és ezt a nővére is megerősítette: Két hónap alatt szélsőségessé vált, és nem volt többé a kisöcsém. A vallás mindennél fontosabb lett... nem tudom mi történt vele, igazi agymosás.

Az első vizsgálat után szabadon engedték, de bírósági felügyelet alatt maradt, rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen, és lakhelye körzetét sem hagyhatta el. A feltételeket két hónap múlva szegte meg, amikor egy Facebookon szerzett, 15 éves ismerősével Isztambulba repült. Az országból azonban kiutasították őket, hazaérkezése után előzetes letartóztatásba került.

Egy róla készült rendőrségi jelentésben „naiv és könnyen befolyásolható" fiatalnak nevezik. Egy általános iskolai jellemzésben azt írták róla: Angyal vagy démon? A napjától függ, néha mintagyerek, de gyakran agresszív, mérges, és nem áll készen a munkára. A középiskolából két év után viselkedési problémák miatt kirúgták, többször megtámadta ugyanis az osztálytársait. Kermiche egy őrzött kórházi pszichiátriai osztályon is volt egy ideig. Egyébként először 6 éves korában kezelte pszichiáter. 

Csak az ügyész nem hitt neki

Amikor idén februárban sor került a tárgyalására, tíz hónapnyi börtön után, azt állította, hogy nem szélsőséges. Ezt azzal támasztotta alá, hogy gyakran elmulasztja a reggeli imát, mivel nem tud időben felkelni.  A bírónak arról is beszélt, hogy a börtönben az öngyilkosság is megfordult a fejében. És ígérgette, hogy megjavult. Sőt arról is beszélt, hogy mennyire tudatában van annak, hogy nem megfelelően viselkedett. Mármint arra utalt, amikor hamis papírokkal Szíriába akart szökni.

A fiú szülei is tanúskodtak az ügyben. Belátták, hogy „inkább tudnák a fiúkat börtönben, de életben, mint hogy szabadon Szíriába menjen. Az, hogy haza várják, azt jelenti, hogy komolyan hiszik: hibát követett el, és nem próbál ismét megszökni" – írta a szülők vallomásáról a bíróság.

Rendőrök Saint-Etienne-du-Rouvray-ban, a támadás helyszínén.Forrás: NurPhoto/Zhang Xuefei/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Zhang Xuefei

A bíró mindezek ismeretében úgy gondolta, hogy felismerte a hibáit, és eltökélt, hogy ismét a társadalom része legyen  a családja segítségével. A bíró végül elhitte, hogy a kétszer is Szíriába vágyó, potenciális terrorista megjavult. Az ügyész nem hitte el. Úgy fogalmazott: bármennyire is állítja, hogy hibázott, és szeretne egy második esélyt, nagy a kockázata, hogy a korábbiakhoz hasonlóan fog cselekedni, ha kiengedik."  Az ügyész fellebbezését azonban a másodfokú bíróság elutasította, így március 18-án elhagyhatta a börtönt.

A francia kormány szóvivője azt mondta, hogy támogatják a terrorgyanúba került emberek elektronikus megjelölését. Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök korábban azt mondta Francois Hollande elnökről, hogy elszakadt a valóságtól, és Sarkozy mindenkinek a nyomon követését követelte, aki terrorgyanúba keveredett. Jelenleg 285 ilyen van, közülük 264-en börtönben. Azaz, 21, Karmiche-hoz hasonló, potenciális terrorista szabadon mozoghat Franciaországban - vagy gondolva az elektronikus nyomkövetőre, nagyjából szabadon.

Az idős pap kivégzése után a L'Express nevű francia lapnak nyilatkozott egy terrorellenes ügyekben eljáró bíró, aki Kermiche ügyével is foglalkozott. Azt mondta: Olyan valakivel kerültem szembe, aki határozottan el akart menni. Soha nem gondoltam volna, hogy megöl egy papot egy templomban. De tipikus esete annak, amikor valakit, aki mindenáron távozni akart, jogi eszközökkel megállítunk. Azzal állnak bosszút, hogy elhozzák a dzsihádot Franciaországba.