A Közel-Keletről irányíthatták az ansbachi és a würzburgi támadót

2016.07.28. 20:11

A Közel-Keleten tartózkodott az az ismeretlen, aki mobiltelefonon utasításokat adott az ansbachi merénylet elkövetőjének közvetlenül a robbanás előtt – mondta csütörtökön a bajor tartományi belügyminiszter. Német sajtóértesülés szerint a würzburgi baltás-késes támadás tettesét is a térségből irányíthatták.

Joachim Herrmann a bajor tartományi kormány kihelyezett tanácskozásának szünetében, Gmundban újságíróknak elmondta, hogy az Ansbachban július 24-én este elkövetett merénylet tettesét egy azonnali üzenetküldő szolgáltatás révén mobiltelefonon utasították, hogy mit tegyen és hogyan viselkedjen.

Az ansbachi támadás helyszíneForrás: AFP/Friebe

A Közel-Keletről üzeneteket küldözgető ismeretlen „pontosan tudta, hogy miről van szó”, így például amikor a szíriai merénylő arról számolt be, hogy biztonsági emberek vannak az óvárosban rendezett szabadtéri koncert helyszínénél – amely a hatóságok feltételezése szerint a célpont volt –, arra utasította, hogy próbáljon meg besurranni, vagy egyszerűen menjen be – mondta a miniszter.

Azt nem közölte, hogy melyik közel-keleti országból érkeztek az utasítások.

A würzburgi baltás támadó is kapott üzeneteket

A dpa hírügynökség a július 18-án Würzburgnál történt merénylet ügyében kezdett nyomozás menetét ismerő biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az elkövető szintén egy ismeretlen közel-keleti emberrel vagy szervezettel kommunikált a baltás-késes támadás előtti utolsó percekben. A nyomozást megnehezíti, hogy titkosított kommunikációt folytattak.

A Der Spiegel című hírmagazin korábban ugyancsak biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, a munkát az is nehezíti, hogy az elkövető a halála előtti percekben megpróbálta megsemmisíteni mobiltelefonját, baltájával a SIM-kártyát és az alaplapot is szétverte.

Az Iszlám Állam terrorszervezet mindkét esetben közölte, hogy a merénylő a katonájuk volt.