Új, pusztító bombát talált ki az Iszlám Állam

2016.07.28. 22:01

A 292 halottal járó, július eleji robbantást egy korábban nem használt bombával hajtotta végre az Iszlám Állam – mondták a BBC-nek szakértők. A detonációnál sokkal nagyobb pusztítást okozott a nyomában járó hatalmas tűz.

2016. július 3-án, nem sokkal éjfél után egy hűtőautóba rejtett bomba robbant Bagdad Karrada negyedében. A ramadán miatt a forgalmas vásárlóutcában még ebben az időpontban is nagyon sokan voltak. A hatalmas robbanásban hivatalos adatok szerint 292 ember halt meg. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, ezzel ez a terrorszervezet legtöbb halálos áldozattal járó, civilek ellen valaha elkövetett akciója.

A támadás az bizonyítja, hogy az Iszlám Állam a korábbiaknál is hatásosabb eszközöket keres a pusztításhoz - írja a BBC. A szakértők szerint ugyanis egy korábban nem ismert összetételű bombával érték el a hatalmas pusztítást.

Látkép a robbantás után - egy, a mentésben részt vevő tűzoltó azt mondta, soha nem látott még ehhez hasonlótForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Amir Saadi

A teherautó használata az akcióhoz nem újdonság, ezt a módszert egyre többször választják a terroristák. A robbanóanyagként használt vegyi anyagok kombinációját azonban több, BBC-nek nyilatkozó szakértő is egyedinek nevezte, amely elkészítéséhez annak ellenére is nagy szakértelem és sok idő kellett, hogy a formula az interneten is megtalálható. Ezért azt feltételezik, hogy az akkor még az Iszlám Állam fennhatósága alatt lévő nagyvárosban, Fallúdzsában készítették elő az akciót.

Az egyedi keverék miatt a robbanás más bombáknál nagyobb hőt szabadított fel, és így az általa okozott tűz is nagyobb volt.  Több túlélő úgy fogalmazott: „olyan meleg volt, mint a nap felszíne". A detonáció által közvetlenül okozott pusztítás azonban ehhez képest viszonylag kicsi volt, az épületek szerkezetében és az aszfaltban sem okozott jelentős kárt.

Így a legtöbben a robbanás nyomán keletkezett tüzekben haltak meg. Ebben az is közrejátszott, hogy az utcában szorosan követték egymást a kisebb-nagyobb üzletek, amelyek közül sokat csak egy meglehetősen gyúlékony anyagból készülő, vékony fal választott el egymástól. Ráadásul a legtöbb helyen a tér jobb kihasználása érdekében nem hagyták szabadon a vészkijáratokat sem. Biztonsági szakértők ezért úgy gondolják, hogy bármennyire is halálos volt a terrorszervezet által használt bomba, valószínűleg maguk is meglepődtek, mekkora pusztítást okoztak.

A támadás arra is ismét rávilágított, hogy a számtalan ellenőrző pont ellenére a bagdadi biztonsági intézkedések nem megfelelőek. Egyik kézzel fogható válaszként beszüntették az ellenőrző pontoknál a bombák keresésére használt speciális, botszerű eszközök alkalmazását – amelyekről egyébként rég kiderült, hogy használhatatlanok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK