Egyre rosszabb állapotban a Horgosnál éhségsztrájkoló migránsok

Horgos, 2016. július 26. Éhségsztrájkot folytató migránsok a szerb-magyar határ közelében Horgosnál 2016. július 26-án. Két nappal korábban 130 migráns érkezett gyalog Belgrádból Horgosra, akik közül július 25-én mindössze negyvenen folytattak éhségsztrájkot a tranzitzóna közelében, hogy Magyarország megnyissa a határt előttük. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Egyre romlik a szerb–magyar határ közelében, Horgosnál éhségsztrájkot folytató migránsok állapota, többen kórházba kerültek – közölte az M1 helyszíni tudósítója. A közel hetven migráns ötödik napja tüntet azért, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt. 
Vágólapra másolva!

A magyar határ melletti tisztásra vasárnap érkezett meg 130 migráns gyalog Belgrádból, ahonnét eredetileg mintegy 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak még péntek délután. Közülük sokan feladták és a közeli tranzitzónába távoztak, majd többen újra csatlakoztak a csoporthoz.

Azok közül, akik az éhségsztrájk mellett kitartottak,

hatot kórházba szállítottak, mert rosszul lettek.

Szerdán a demonstrálók a szájukat is beragasztották, és csak vizet hajlandóak magukhoz venni. Az állapotuk romlásához az is hozzájárul, hogy egész nap a tűző napon ülnek. Azt mondják

nem Magyarországra akarnak menni, "szabad átjárást" akarnak Nyugat-Európába.

A szerb–magyar határhoz közeli tranzitzónák és befogadóállomások telítettsége miatt a szerb hatóságok szerdán önkéntes alapon elkezdték a menekültek elszállítását a szerb–horvát határra, a sidi és adasevci táborokba.

Éhségsztrájkoló migránsok a szerb–magyar határ közelében Horgosnál. Nyugat-Európába menének Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A szlovén hatóságok szerdán kilenc afganisztáni és pakisztáni migránst tartóztattak fel a horvát–szlovén határon. A bevándorlók egy török rendszámú kamionban voltak. A rendőrök a kilégzett szén-dioxidot érzékelő műszerrel ellenőrizték a járművet, így vették észre a fóliák közt megbújó migránsokat. A hatóságok visszaküldték őket Horvátországba.

Egy nappal korábban a szlovéniai Koper kikötővárosában egy Törökországból érkező teherhajón bukkantak migránsokra a szlovén hatóságok. A kilenc szíriai és három iraki a legénység segítségével rejtőzött el a fedélzeten. Menedékkérelmük benyújtása után egy menekültszállásra szállították őket.