Obama: Hillary a legfelkészültebb jelölt

2016.07.28. 08:00

Barack Obama amerikai elnök a Demokrata Párt Konvencióján azt mondta: Hillary Clinton a legfelkészültebb jelölt, aki valaha az elnökségért indult. Szerinte Hillary Clinton tisztában van vele, mekkora a tétje a mostani elnökválasztásnak.

Barack Obama beszédét nagy várakozás előzte meg, és amikor az elnök megjelent a konvenciónak helyet adó sportarénában, az emberek - a felfokozott várakozásnak köszönhetően is - üdvrivalgásban törtek ki, és azt skandálták: "igen, megcsinálhatjuk!" (Yes, we can!). Ez volt a jelenlegi elnök nyolc évvel ezelőtti kampányának jelszava.

A távozó elnök arra kérte a szavazókat, hogy támogassák Clintont abban, hogy folytathassa, amit ő elkezdett. A republikánus elnökjelölt Donald Trump szerinte demagóg, a választóknak pedig a remény és a félelem között kell választaniuk.

Mielőtt azonban Obama megjelent volna a színen, még bemutattak egy párperces filmet róla és elnöksége esztendeiről, sikeresnek ítélt politikai döntéseiről. A sportcsarnokban olyan volt a hangulat, mintha nem is Hillary Clinton, hanem Barack Obama volna az elnökjelölt.

Az elnök - az előrejelzéseknek megfelelően - a vezetése alatt eltelt nyolc évet elemezte, felidézte a jónak tartott döntéseket, hogy aztán amellett érvelhessen, hogy ennek a nyolc évnek a politikáját érdemes folytatni, vagyis pártja jelöltjét, Hillary Clintont kell megválasztani elnöknek.

 

Amerika már nagy

- reagált Trump kampányszlogenjére. Az elnök azt ígérte: amerika ereje és nagysága nem függ majd Donald Trumptól. 

 

Barack ObamaForrás: AFP/Nicholas Kamm

A helyi idő szerint kedden tartott szavazáson Clinton megszerezte a demokrata pártküldöttek voksainak többségét, így immár hivatalos, hogy a 68 éves egykori first lady, New York-i szenátor és külügyminiszter a Demokrata Párt jelöltje a november 8-án tartandó amerikai elnökválasztáson, egyben az első női elnökjelölt az Egyesült Államok történetében.

Barack Obama szerint Hillary Clinton képes leküzdeni az akadályokat és lehetőséget tud biztosítani valamennyi amerikainak. Ezzel szemben a Trump által felkínált Amerika nem az, amit ő ismer. Beszédében Obama hosszasan támadta Clinton republikánus vetélytársát, Donald Trumpot.

Fenyegetőnek nevezte Trump esetleges elnökké választását, úgy fogalmazva, hogy a republikánus elnökjelölt álláspontjai nem is csak a politikai spektrum másik oldalán helyezkednek el, hanem egyenesen egy egészen külön spektrumon találhatók.

Barack Obama és Hillary ClintonForrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

"Ez a választás nemcsak pártok vagy politikák közötti választás lesz, hanem döntés arról, hogy milyenek vagyunk mi, és hogy továbbra is hűek akarunk-e maradni a nagy amerikai hagyományokhoz" - fogalmazott az elnök.

Megismételte, hogy Trump Clevelandben megfogalmazott mondandója Amerikáról "pesszimista vízió egy olyan országról, ahol egymás ellen fordulunk". Donald Trump "arra játszik, hogy ha elég sok embert rémít meg, akkor elég szavazata lesz ahhoz, hogy megnyerje ezt a választást" - mondta. "De - tette hozzá - "ez egy újabb fogadás, amelyet Donald Trump el fog veszíteni". Az elnök ezután azt fejtegette, hogy Trump nem sokra tartja az amerikaiakat, akik pedig egyáltalán nem törékenyek és félősek, és erejüket nem abból nyerik, hogy jön egy önjelölt megmentő, aki megígéri, hogy majd ő egyedül rendet tesz.

Kitért Donald Trump ellentmondásosnak tartott külpolitikai állásfoglalásaira is.

Összemelegszik Putyinnal, dicséri Szaddám Huszeint,

és azt mondja a NATO-szövetségeseknek, akik 2001. szeptember 11-e után mellettünk álltak, hogy többet kell fizetniük, ha azt akarják, hogy megvédjük őket. Nos, Amerika ígéretei nem járnak árcédulával. Mi betartjuk a kötelezettségeinket" - fogalmazott Obama.

Az elnök hosszasan méltatta Hillary Clintont. Mint fogalmazott:

Soha nem volt még olyan férfi vagy nő, sem én, sem Bill, aki Hillary Clintonnál alkalmasabb lett volna arra, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgáljon".

Obama emlékeztette a jelenlévőket, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton milyen határozottan és keményen kiállt az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden elleni akció folytatása mellett, milyen mértékben vett részt az Ovális Irodában hozott politikai döntések meghozatalában és hogy mennyire kitartó politikus.

Az elnök beszédében visszatért nyolc évvel ezelőtti jelszavainak egyikéhez: "a vakmerő reményekhez", s azt mondta: Amerika kikövetelte magának ezt a reményt az elmúlt nyolc évben, s ő most készen áll arra, hogy a stafétabotot továbbadja, ő pedig magánemberként tegye tovább a dolgát. Majd így szólt:

Kérek mindenkit, hogy csatlakozzék hozzám a cinizmus és a félelem elutasításában,

hozzuk ki magunkból azt, ami a legjobb, válasszuk meg Hillary Clintont az Egyesült Államok következő elnökének, és mutassuk meg a világnak, hogy még mindig hiszünk e nagyszerű nemzet ígéretében".

Amikor felcsattant a tapsorkán, Obama még hozzátette: "Köszönet ezért a hihetetlen utazásért, és gyerünk, folytassuk tovább!"

Stevie Wonder zenéjére megjelent Hillary Clinton is, és a két politikus integetve és egymást átkarolva hagyta el a pódiumot.

A konvenció helyi idő szerint csütörtökön ér véget, amikor Clinton formálisan is elfogadja a jelöltséget.

Korábban Joe Biden alelnök is Trumpot ekézte, szerinte a republikánus elnökjelölt tönkretenné az amerikai középosztályt, és veszélybe sodorná az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is. Michael Bloomberg, New York volt polgármestere szerint Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje destruktív gazdasági vezető és olyan, mint egy zsebtolvaj.