Szétlőtték a papgyilkos dzsihádista fejét a rendőrök - alig tudták azonosítani

2016.07.28. 13:55

Nabil Abdel Malik Petitjeannak hívták a másik dzsihádistát, aki gyakorlatilag lefejezte a francia papot. Adel Kermiche-t már korábban azonosították. A francia hatóságok a támadás előtt három nappal kaptak figyelmeztetést, hogy valaki támadásra készül – a mellékelt fotón szereplő férfi nagyon hasonlított Nabil Abdel Malik Petitjeanra, akiről egy hónapja tudták, hogy bármikor kész egy terrortámadásra.

Nabil Abdel Malik Petitjean volt a teljes neve a kedden egy papot kivégző páros másik tagjának. Társát, Adel Kermiche-t már korábban sikerült azonosítaniuk a francia hatóságoknak. A Le Figaro azt írja, vele azért volt nehezebb feladatuk, mert a rendőrök lövései teljesen szétroncsolták a fejét.

Abdel Malik PetitjeanForrás: AFP/Stringer

A két dzsihádista kedd délelőtt, mise közben rontott be egy templomba Franciaország északi részén, Saint-Étienne-du-Rouvray városában. Itt túszul ejtették a papot, két apácát és három másik embert. A 86 éves papot térdre kényszerítették, majd elvágták a torkát. Közben azt kiabálták: „Allah akbar", és „keresztények, uralkodunk rajtatok". A támadók az akció előtt hűséget esküdtek az Iszlám Államnak.

Az azonosítást az is nehezítette, hogy a 19 éves Nabil Abdel Malik Petitjeannak sem az ujjlenyomata, sem a DNS-mintája nem szerepelt a nyilvántartásokban. Pedig korábban már felfigyeltek rá a hatóságok, „S" jelzésű aktát vezettek róla, mivel június végén Szíriába akart menni. Az S-aktákat azokról nyitják, akikről tudják, hogy bármikor "veszélyeztethetik a közrendet" - ebbe tartoznak azok is, akiket képesnek tartanak terrortámadásra. Nabil Abdel Malik Petitjeannak is S-kartonja volt, ő korábban még nem követett el bűncselekményt, de tudták róla, hogy Szíriába készült. Végül az anyja DNS-e segítségével bizonyosodtak meg arról, hogy ő a második dzsihádista gyilkos. 

A rendőrök azután kezdték vizsgálni, hogy a személyi igazolványát megtalálták Kermiche lakásán. A francia hatóságok három nappal a támadás előtt jelzést kaptak egy külföldi titkosszolgálattól, amiben arra figyelmeztettek, hogy valaki támadásra készül. A figyelmeztetéshez fotót is mellékeltek, az azon szereplő férfi nagyon hasonlított Nabil Abdel Malik Petitjeanra - de ezt már csak a papgyilkosság után állapították meg. Most a rendőrség azt mondja, a személyazonosság, az időpont és célpont ismerete nélkül nem tudták megakadályozni az akciót.

A muszlim terrorista ismerősei közül három embert őrizetbe vettek a francia rendőrök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK