A migránsválság kiadásainak biztosítására 11 millió euró (mintegy 3,5 milliárd forint) sürgősségi forrást biztosít az Európai Bizottság a migrációs válságban legjobban érintett, elsődleges célországok, Görögország és Olaszország számára – közölte pénteken Mina Andeeva, az uniós bizottság egyik szóvivője.

A bizottsági tájékoztatás szerint Görögország a menekültek fogadásának és nyilvántartásba vételének megemelkedett költségeire kap 7,3 millió euró uniós hozzájárulást. A forrás elsősorban az Égei-tenger partvonalán felállított befogadóközpontok regisztrációs kapacitásának és az orvosi ellátásnak a bővítését hivatott segíteni.

Menekülttábor GörögországbanForrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Violeta Palazon

A bizottság emellett 500 ezer eurós plusztámogatást biztosít az Égei-tenger keleti medencéjében található Számosz szigetén az ott létesített befogadó- és regisztrációs központok vízellátó hálózatának és szennyvíztisztító rendszerének javítására és fejlesztésére – mondta a szóvivő.

A pénteken megszavazott többletfinanszírozással Görögország 2015 eleje óta eddig 353 millió eurót kapott a migrációs krízis kiadásaira– tette hozzá.

Mina Andeeva közölte, hogy Olaszország 2,2 millió eurós többlettámogatáshoz jut a Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő parti őrség felderítési és mentési tevékenységének finanszírozásához. A hozzájárulás a kimentett migránsok étkeztetését, a mentőszemélyzet költségeit és az operatív koordinációs központok kiadásait fedezi.

Menekülteket regisztrálnak az olaszországi Pozzallo kikötőjébenForrás: AFP/Citizenside/Danilo Campailla

Az unió emellett 1 millió euróval támogatja az olasz tengerészetet a megfelelő felszerelés és védőruházat beszerzésében, annak érdekében, hogy a migránsok orvosi ellátása megfelelő körülmények között és mindkét fél számára biztonságos módon történhessen.