Százezrek éheznek a körbezárt városban

Syrian Civil War Syria Aleppo Airstrike Syrian civil war Residential area DAMAGE Destroyed
ALEPPO, SYRIA - JULY 27 : Syrians inspect the damage after Russian forces' attack on opposition controlled Sahour neighbourhood of Aleppo, Syria on July 27, 2016. Mamun Ebu Omer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Több százezer civil rekedt az ostrom alatt lévő Aleppó városában, Szíriában. A várost ostromló kormánycsapatok és az őket támogató oroszok ugyan felajánlottak több folyosót, amelyen át elhagyhatják a várost, de az ENSZ és az USA szerint ez csak trükk, hogy a lázadók letegyék a fegyvert. Néhány tucatnyian mentek el eddig. A többiek félnek, hogy ha a kormánycsapatok kezére kerülnek, akkor megölik őket, vagy börtönbe kerülnek. A városban viszont az éhhalál vár rájuk.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön döntött a szíriai kormány az őket támogató oroszokkal együtt arról, hogy megnyitnak több folyosót az ostrom alatt álló Aleppóban, amelyen keresztül a civilek elhagyhatják a várost. Azt is bejelentették, hogy azok a lázadók is mehetnek, akik leteszik a fegyvert.

Aleppó látképe Forrás: AFP/Karam Al-Masri

A városban körülbelül

300-350 ezer civil rekedt,

akik azonban nem hisznek a rezsim és az oroszok ígéretének, amely ráadásul az USA és az ENSZ szerint is csak trükk, hogy minél többen letegyék a fegyvert. Eddig ugyanis sem az oroszok, sem a kormánycsapatok nem törődtek a lázadók kezén lévő területeken élő civilekkel.

A New York Timesnak egy Aleppóban élő doktornő azt mondta,

attól félnek, hogy ha a kormánycsapatok kezére kerülnek, akkor vagy megölik őket, vagy börtönbe kerülnek.

A szíriai állami média szerint néhány tucat család hagyta el eddig a várost. Egy orosz katonai szóvivő 137 civilről és 53 lázadó katonáról beszélt.

Lebombázott házak Aleppóban Forrás: AFP/George Ourfalian

Az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura arra szólította fel az oroszokat, hogy bízzák az ENSZ-re a civilek kimenekítését. Azt mondta: „ketyeg az óra”, egyre nagyobb veszélyben vannak az Aleppóban rekedtek.

Aleppó korábban Szíria egyik legnagyobb városa volt, kétmillióan laktak itt.

Ez a háború egyik legfontosabb helyszíne,

2012 óta kettéosztott: a nyugati részét Bassár el-Aszad csapatai, a keletit az ellene lázadók tartják ellenőrzésük alatt.

Orosz támogatással az utóbbi időben sikerült a kormánycsapatoknak teljesen körbezárniuk a lázadók által uralt területet. Emellett folyamatosan bombázták a már amúgy is romhalmazzá vált várost. Emberi jogi szervezetek jelentései szerint a célpontoknál nem válogattak:

bombáztak piacokat, pékségeket és kórházakat is.

Romok az egyik orosz bombázás után Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mamun Ebu Omer

Emile Hokayem, az International Institute for Strategic Studies elemzője szerint a szíriai rezsim válogatás nélkül támad a civilekre, hogy a brutalitással elérje, hogy behódoljanak neki, vagy legalább ne támogassák a lázadókat.

Aleppó körbezárásával

egyre nagyobb az éhínség is.

Az élelmiszerek ára két hét alatt ötszörösére emelkedett, az üzemanyag teljesen elfogyott. Pusztán ahhoz, hogy valaki kenyeret vegyen, 4-6 órát kell sorban állni. Az Amnesty International és az ENSZ szerint két héten belül minden élelem elfogyhat a városban.

A New York Timesnak egy aktivista azt mondta, amikor valaki valahonnan szerzett két zacskó padlizsánt, akkor többen szinte összeverekedtek miatta. Hiába dobnak le repülőről segélyszállítmányokat, ezeket sokan félnek megenni, mert attól tartanak, hogy mérgezettek.

Kormánykatonák járőröznek Forrás: AFP/George Ourfalian

A CNN-nek segélyszervezetek dolgozói az aleppói helyzetet a srebrenicaihoz hasonlították. De Aleppóban sokkal többen vannak, mint a boszniai városban voltak.

Két éve egyébként volt már egy hasonló szituáció Szíriában. Akkor a kormánycsapatok a szintén a lázadók kezén lévő Homsz városát ostromolták, ahol ugyancsak sok civil volt.

A bombázásokban a várost szinte teljesen lerombolták,

mégis két évig tartott, mire teljesen elfoglalták. Aleppó ráadásul sokkal nagyobb, mint Homsz.

Több mint öt éve tart már a szíriai háború Forrás: AFP/George Ourfalian

A szíriai háború kezdete, 2011 márciusa óta hivatalos adatok szerint 280 ezren haltak meg – a valós szám elemzők szerint ennél jóval magasabb is lehet. Több millió embernek kellett elmenekülnie otthonából.