Moszkva kész együttműködni az ENSZ-szel és a humanitárius szervezetekkel a szíriai Aleppónál a humanitárius folyosók kialakításában – közölte az orosz védelmi miniszter helyettese. Az ENSZ és az Egyesült Államok tisztségviselői azonban kételyeiket fejezték ki az orosz kezdeményezéssel kapcsolatban.

Az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint Anatolij Antonov közölte: Oroszország "készen áll a szoros és építő jellegű együttműködésre minden nemzetközi humanitárius szervezettel és természetesen az ENSZ szíriai különmegbízottjának irodájával".

Az észak-szíriai Aleppóban heves harcok dúlnak szíriai felkelők és az orosz támogatással harcoló kormányhadsereg között. Oroszország két napja bejelentette, hogy

a szíriai kormánnyal közösen humanitárius folyosókat nyit az ostrom alatt álló Aleppó körül

a felkelők ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából. Pénteken azonban a világszervezet különmegbízottja, Staffan de Mistura azt szorgalmazta, hogy

Moszkva bízza az ENSZ-re a biztonságos övezetek létesítését.

Az ENSZ és az Egyesült Államok tisztségviselői is kételyeiket fejezték ki az orosz kezdeményezéssel kapcsolatban.

Aleppó egyik lerombolt külvárosi részeForrás: AFP/Louai Abo Al-Jod

Szerintük

ez az intézkedés próbálkozás lehet a város kiürítésére, illetve arra, hogy kikényszerítsék a lázadók fegyverletételét.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők úgy vélik, hogy a kiürítés valójában erőszakos áttelepítést takar, és a damaszkuszi rezsim a humanitárius folyosókkal katonai előnyt akar magának kovácsolni az Aleppóért folyó harcban.

Elemzők szerint Aleppó elvesztése fordulópontot hozna a szíriai polgárháborúban, amelyben eddig 280 ezren haltak meg, és amely elől milliók menekültek el.