Szkeptikusan fogadták Moszkva ajánlatát az aleppói folyosóról

szíria, gáztámadás, vegyi fegyveres támadás, aleppó egy lerombolt külvárosi része
Vágólapra másolva!
Moszkva kész együttműködni az ENSZ-szel és a humanitárius szervezetekkel a szíriai Aleppónál a humanitárius folyosók kialakításában – közölte az orosz védelmi miniszter helyettese. Az ENSZ és az Egyesült Államok tisztségviselői azonban kételyeiket fejezték ki az orosz kezdeményezéssel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint Anatolij Antonov közölte: Oroszország "készen áll a szoros és építő jellegű együttműködésre minden nemzetközi humanitárius szervezettel és természetesen az ENSZ szíriai különmegbízottjának irodájával".

Az észak-szíriai Aleppóban heves harcok dúlnak szíriai felkelők és az orosz támogatással harcoló kormányhadsereg között. Oroszország két napja bejelentette, hogy

a szíriai kormánnyal közösen humanitárius folyosókat nyit az ostrom alatt álló Aleppó körül

a felkelők ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából. Pénteken azonban a világszervezet különmegbízottja, Staffan de Mistura azt szorgalmazta, hogy

Moszkva bízza az ENSZ-re a biztonságos övezetek létesítését.

Az ENSZ és az Egyesült Államok tisztségviselői is kételyeiket fejezték ki az orosz kezdeményezéssel kapcsolatban.

Aleppó egyik lerombolt külvárosi része Forrás: AFP/Louai Abo Al-Jod

Szerintük

ez az intézkedés próbálkozás lehet a város kiürítésére, illetve arra, hogy kikényszerítsék a lázadók fegyverletételét.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők úgy vélik, hogy a kiürítés valójában erőszakos áttelepítést takar, és a damaszkuszi rezsim a humanitárius folyosókkal katonai előnyt akar magának kovácsolni az Aleppóért folyó harcban.

Elemzők szerint Aleppó elvesztése fordulópontot hozna a szíriai polgárháborúban, amelyben eddig 280 ezren haltak meg, és amely elől milliók menekültek el.