A török külügy bekérette a német nagykövetet

2016.08.01. 11:21

A török külügy bekérette a német nagykövetet, mert a német alkotmánybíróság döntése nyomán megtiltották, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök videón szóljon a kölni szimpátiatüntetés résztvevőihez. Mivel az ankarai német nagykövet szabadságon van, helyettese megy a külügyminisztériumba.

A török külügyminisztérium augusztus 1-jén, hétfőn délelőtt közölte, hogy bekérette Németország ankarai nagykövetségének vezetőjét az előző nap Kölnben tartott Erdogan-párti tüntetéssel kapcsolatban kialakult vita miatt – értesült a dpa megbízható ankarai forrásból. A német hírügynökség jelentését később az ankarai német nagykövetség is megerősítette.

Martin Erdmann nagykövet éppen szabadságát tölti, így helyettesét várják délben az ankarai külügyminisztériumba.

Nem kapcsolhatták Erdogant

A lépés előzménye, hogy a török kormány élesen bírálta, amiért Recep Tayyip Erdogan török elnök a német alkotmánybíróság döntése nyomán nem szólhatott az őt támogatásáról biztosító kölni demonstrálókhoz videokapcsolaton keresztül.

Ibrahim Kalin, Erdogan szóvivője elfogadhatatlannak nevezte a videokapcsolat megtiltását, és "kielégítő magyarázatot" követelt Németországtól.

Tízezrek tüntettek

Jó két héttel a meghiúsult török puccskísérlet után vasárnap Kölnben több tízezer tüntető vonult utcára, hogy Erdogant támogatásáról biztosítsa. A szervezők eredetileg azt tervezték, hogy egy óriáskivetítőn élőben kapcsolják majd Erdogant, ezt azonban a felfokozott hangulat miatt végül nem engedélyezték a hatóságok.

A rendőrség adatai szerint 30-40 ezren vehettek részt a demonstráción, amely nagyobb rendbontás nélkül ért véget. Mindeközben több ellentüntetés is zajlott, de - bár tartottak tőle - nem voltak összetűzések a két tábor között. A rendezvényeket 2700 rendőr biztosította, és még vízágyúkat is készenlétbe helyeztek.