Több mint ötven fiatal indult el hétfő reggel Budapestről Lengyelországba a roma holokauszt 72. évfordulója alkalmából tartandó nemzetközi ifjúsági megemlékezésre.

Herfort Marietta, a megemlékezést szervező Phiren Amenca (Járj velünk!) Nemzetközi Hálózat és a ternYpe - Nemzetközi Ifjúsági Hálózat magyarországi koordinátora a Blaha Lujza téren tartott sajtótájékoztatón a csoport indulása előtt elmondta: augusztus 1. és 6. között a Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) jelszó jegyében emlékeznek Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban a roma holokauszt áldozataira.

Az esemény keretében tematikus konferenciákat, szemináriumokat és workshopokat rendeznek, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án koszorúzást tartanak az egykori birkenaui lágerben lévő emlékmű előtt. Kiemelte, azt szeretnék, ha az eseménynek identitás- és közösségformáló ereje lenne.

Forgács József „Bandi” romaholokauszt-túlélő (k) és Herfort Marietta, a Phiren Amenca koordinátora (b) a zarándokút indulása előtt tartott sajtótájékoztatónForrás: MTI/Máthé Zoltán

Felidézte, 2014-ben a 70. évfordulón hasonló jellegű, egy héten át tartó megemlékezést rendeztek, amelyen Európa húsz országából több mint ezer fiatal vett részt.

Felolvasta a 70. évfordulón megfogalmazott üzenetet, amely az emlékezés mottója lett. Ebben az szerepel, hogy a mai fiatalok az utolsó generáció, amelynek még élő kapcsolata van a holokauszt túlélőivel, ezért nekik kell emlékeztetniük a borzalmakra a következő nemzedéket, és figyelmeztetni arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet.

Hidvégi-B. Attila programkoordinátor közölte, idén Európa 17 országából csaknem ötszáz fiatal lesz jelen a hatnapos megemlékezésen Lengyelországban.

Elmondta, a magyar csoporttal részt vesz a rendezvényen a Romano Glaszo - Emberi Hang Művészeti Csoport, amelynek tagjai a lengyelországi magyar kulturális évad programjának keretében - a Balassi Intézet és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával - a krakkói Galicia Zsidó Múzeumban bemutatják A halálra táncoltatott lány című táncballadát.

A magyarországi zarándokcsoporttal együtt utazik a 81 éves Forgács József "Bandi", aki gyermekként élte át a holokausztot. Arra kérte a fiatalokat, hogy adják tovább a történetét a következő generációknak, hogy többé ne történhessen meg az, amit neki át kellett élnie annak idején.

A roma holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2-a. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg. Az Európai Parlament 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét.