Új arculattal próbálkozik a terrorszervezet

2016.08.03. 08:31

Az al-Kaidától függetlenül fog a jövőben működni az egyik legjelentősebb szíriai kormányellenes csoport, az an-Núszra Front – jelentette be múlt héten a szervezet vezetője. A lépés minden bizonnyal szimbolikus: így akarnak elfogadható partnerként feltűnni a többi lázadó csoport és a nagyhatalmak szemében. A radikális iszlamista, de az Iszlám Államnál valamelyest mérsékeltebb csoportnak nem lesz könnyű dolga, de szervezettsége és ereje jóvoltából továbbra is megkerülhetetlen szereplő maradhat a szíriai káoszban.

Megszakítja minden kapcsolatát az al-Kaidával és más külföldi szervezetekkel az an-Núszra Front, az egyik legerősebb szíriai dzsihadista csoport. Ezt a korábban az al-Kaida szíriai ágaként működő szervezet vezetője, Abu Mohamed al-Dzsolani jelentette be július 28-án videoüzenetben. A lépésre az al-Kaida vezetője, Ajmán az-Zavahiri is áldását adta, aki bármilyen szervezeti ellentétnél fontosabbnak nevezte az iszlám egységet. 

Abu Mohamed al-Dzsolani – először jelent meg a nyilvánosság előttForrás: AFP/Ho

A szervezet 2011 második felében, a szíriai polgárháború után alakult, és hamar az egyik legerősebb, Bassár al-Aszad ellen harcoló lázadó csoporttá vált. Az an-Núszra Frontot az al-Kaidához tartozó, Iraki Iszlám Állam nevű szervezet hozta létre – nem véletlen egyezés a név, ebből a csoportból nőtt ki aztán a kalifátust is kikiáltó Iszlám Állam. 

Az Iraki Iszlám Állam vezetője már ekkor Abu Bakr al-Bagdadi volt, aki 2013 áprilisában bejelentette, hogy az Irakban és Szíriában lévő csoportokból létrehozzák az Iraki és Levantei Iszlám Államot. Ezt azonban al-Dzsolani nem fogadta el, sőt az-Zavahiri is megtiltotta az egyesülést. Ekkor szakadt el végleg az Iszlám Állam az al-Kaidától - az an-Núszra Front viszont az utóbbi része maradt.

A bonyolult szíriai helyzetre jellemző, hogy az an-Núszrát az Egyesült Államok és szövetségesei terrorszervezetnek tekintik, miközben Szíriában az amerikaiak által támogatott más felkelőkkel egy oldalon harcol az Aszad-rezsim ellen. Az Egyesült Államok és Oroszország épp nemrég állapodott meg arról, hogy az erőszak csökkentése és a valós politikai alternatíva létrehozása érdekében közösen fogják támadni a dzsihadista an-Núszrát. A szervezet különválásának bejelentésére pedig úgy reagált az USA külügyi szóvivője: a célok és a tettek alapján ítélik meg a szervezeteket, ezért továbbra is terrorista csoportként tekintenek az an-Núszra utódaként létrejövő Dzsabhat Fatah al-Sam (Szíriai Hódító Front) nevű szervezetre.

Mérsékelt radikálisok

A csoport az iszlám szalafista irányzatát követi, céljuk, hogy a sárián alapuló társadalmat hozzanak létre. Abban, hogy a szíriai harcokban meghatározó szereplővé tudtak válni, fontos szerepet játszott, hogy más dzsihadista csoportokkal ellentétben nem fogalmaztak meg nemzetközi célokat, hanem egy egységes és erős szíriai szervezet felépítésére koncentráltak (ennek köszönhetően a „legkisebb rossz” alapon az Aszad megbuktatását mindennél fontosabbnak tartó Törökország és Katar hivatalosan el nem ismert támogatására is számíthatnak). Az ideológiai hasonlóság ellenére ezért utasították el az Iszlám Állammal való egyesülést 2013-ban. Egyébként az an-Núszrától sem állnak távol a brutális akciók, de főleg annak érdekében, hogy a lakosságot és más felkelő csoportokat ne riasszanak el maguktól, az általuk ellenőrzött területeken nem vezettek be az Iszlám Államhoz hasonló kíméletlen rémuralmat.

Az an-Núszra harcosai 2015-ben AleppóbanForrás: AFP/Fadi Al-Halabi

Az al-Kaidától való függetlenség bejelentése ennek a stratégiának a folytatása lehet – a legtöbben ezért kétségbe vonják, hogy az an-Núszra egyik napról a másikra valóban megszakítja a kapcsolatot az al-Kaidával, és inkább PR-akcióként tekintenek a bejelentésre. Ezzel a szervezet célja, hogy a többi lázadó szervezet bizalmának elnyerésével az eddigieknél szélesebb egységfrontot hozzon létre az Aszad-rezsim ellen.

Kérdés azonban az, hogy a többi csoport hogyan reagál az új helyzetre. A Szíriai Hódító Fronttal való együttműködés rövid távon növelheti a forrásaikat és harci erejüket, hosszú távon azonban a náluk jóval radikálisabb Front megerősödését segítheti – írja David Roberts Szíria-szakértő. Hasonlóan vélekedett egy másik szakértő, a CNN-nek nyilatkozó David Lister is: szerinte a Frontcélja egy szíriai iszlám kalifátus létrehozása, amit a legtöbb szíriai politikai csoportosulás túlságosan szélsőséges elképzelésnek tart.

Nehéz helyzetben a nagyhatalmak

A Dzsabhat lehetőségeit – és így a többi felkelő csoport reakcióit – jelentősen befolyásolhatja, hogy a Szíriában beavatkozó külföldi hatalmak miként reagálnak a függetlenedés bejelentésére. A lépés egyik célja valószínűleg az volt, hogy lekerüljenek az Egyesült Államok és Oroszország célpontjainak a listájáról – erre azonban David Roberts szerint nincs reális esély, és a nagyhatalmak eddigi reakciói is ezt támasztják alá. Ha pedig sikerül több lázadó csoportot is maguk mögé állítaniuk, azzal trükkös helyzetbe kerülhetnek az őket támadók – mondja a másik szakértő –, ugyanis úgy tűnhetne, mintha a kormányerőket támogatnák. Az elemzők szerint a Front biztosan számolt ezzel a kimenetellel is: ha mást nem is érnek el, „bizonyíthatják”, hogy a nemzetközi koalíció valójában nem is Aszad elnök ellen harcol.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a húzás bejött a Dzsabhatnak: a korábban az al-Kaidát hallgatólagosan támogató hat dzsihadista csoport mindegyike támogatásáról biztosította az új szervezetet, és kiállt az egység megteremtése mellett. Ha újabb szervezetek is csatlakoznak, és a katonai sikerek sem maradnak el, hosszabb távon akár az USA és Oroszország álláspontja is megváltozhat, és kisebbik rosszként, Aszad elnök és az Iszlám Állam árnyékában, elfogadhatják a szíriai rendezés egyik szereplőjeként az al-Kaida korábbi fiókszervezetét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK