A rettegett kór veszélyeire figyelmeztetik a Floridába utazókat. Az Egyesült Államokban már csaknem valamennyi szövetségi államból jelentettek Zika-lázas megbetegedést.

Miamitól északra tíz Zika-lázas megbetegedést regisztráltak. Valamennyi beteg helyben fertőződött meg, és nem Közép-, vagy Dél-Amerikában. Ez azt jelenti, hogy a vírust terjesztő szúnyogok Floridában vannak. Be is azonosították a helyet, ahol fellelhetők, Miamiban, a belvárostól északra fekvő egyik negyedben – mondta az amerikai járványügyi központ főigazgatója. 

Florida kormányzója felhívta a várandós vagy gyermekvállalást tervező nők figyelmét, hogy kerüljék el a szúnyogoktól hemzsegő területet. A tíz új esetet - amellyel immár tizennégy Zika-lázas beteget tartanak nyilván Floridában - az egészségügyi hatóságok módszeres vizsgálatának köszönhetőn fedezték fel: lakásokat és munkahelyeket felkeresve, eddig kétszáz embert vizsgáltak meg, közülük tíznek pozitív lett az eredménye, bennük vagy a vírust, vagy a védekező antitestet azonosították.  

A floridai egészségügyi hatóságok a múlt héten négy új beteget regisztráltak, valamennyien Miaminak az említett fertőzött negyedében élnek. A járványügyi központ vezetője további óvintézkedéseket ajánlott a helybélieknek és a Miamiba utazóknak is, így a többi között folyamatos orvosi ellenőrzést, óvszer használatát, vagy a szexuális élettől tartózkodást a terhesség idején.

Az Egyesült Államokban már csaknem valamennyi szövetségi államból jelentettek Zika-lázas megbetegedéstForrás: AFP/Marvin RECINOS/Marvin Recinos

Azoknak a turistáknak pedig, akik Miami környékére látogatnak, szúnyogriasztó használatát. Az utazás után a nőknek nyolc hétig, a férfiaknak hat hónapig tartózkodniuk kell a gyermekvállalástól.A déli állam kormányzója a betegek azonosításakor segítséget kért az országos járványügyi központtól és a szövetségi egészségügyi minisztériumtól. A járványügyi szakemberek hétfő óta már Floridában vannak, egyebek között azt vizsgálják, mivel tudnák irtani a veszélyes szúnyogokat, a vírusterjesztő rovarok ugyanis a már használatban lévő szereknek ellenállnak.
Az Egyesült Államokban már csaknem valamennyi szövetségi államból jelentettek Zika-lázas megbetegedést, kivétel ez alól Idaho, Dél-Dakota, Wyoming és Alaszka. Eddig azonban csak olyanok betegedtek meg, akik korábban külföldön, elsősorban Közép-, vagy Dél-Amerikában, a nagyon fertőzött országokban jártak, vagy olyan emberrel volt szexuális kapcsolatuk, akik ilyen vidékekre látogattak.