Hadrendbe állt a történelem legdrágább fegyvere

2016.08.03. 08:38

Az amerikai légierő hadrendbe állította az első századnyi F-35-ös vadászgépet. A légierő hadműveleti parancsnokságának vezetője szerint a gép bevethető, egy szakértő szerint még mindig nincs teljesen készen. Az F-35 minden idők legdrágább fegyvere, a program összköltsége 1,3 billió dollár, 2016-ra már 50 százalékos költségtúllépésben és többéves csúszásban van.

Az amerikai légierő bejelentette augusztus 2-án, kedden, hogy hadrendbe állította a legkorszerűbb F-35A típusú vadászgépek első repülőszázadát. Herbert Carlisle tábornok, a légierő hadműveleti parancsokságának vezetője washingtoni sajtókonferenciáján hozta ezt nyilvánosságra.

A Pentagon F-35-ös programmal foglalkozó irodája bejelentette: további tárgyalásokat folytat a Lockheeddel újabb F-35-ös harci repülők vásárlásáról mintegy 15 milliárd dollár értékben.

A légierő szerint erőteljes jelzés 

A Lockheed Martin F-35A típusú vadászgépéről szóló bejelentést mérföldkőnek minősítik az Egyesült Államokban, részben azért is, mert ez a 379 milliárd dollárba kerülő projekt a Pentagon jelenleg legnagyobb szabású fegyverprogramja.

A légierő döntése az F-35A vadászgépek hadrendbe állításáról világos és erőteljes jelzés az Egyesült Államok barátainak és ellenségeinek egyaránt, hogy az F35-ös képes beteljesíteni küldetését”– fogalmazott Chris Bogdan, a légierő altábornagya, a program vezetője.

Nagyjából kész van

Carlisle tábornok felhívta a figyelmet arra is, hogy ezeket a vadászgépeket immár bevethetik harci cselekményekre is a Közel-Keleten vagy bárhol másutt, ahol szükséges. Szakértők szerint ez az F-35-ös lehetővé teszi majd az amerikai haderőnek, hogy felderítsen ellenséges repülőt vagy más veszélyforrást messze a jelenlegi hatótávolságán túl, csapást mérjen rá, és jóval azelőtt távozzon, hogy az ellenség észlelné jelenlétét.

Ugyanakkor Todd Harrison, a CSIS (Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Kutatóközpontja) védelmi kérdésekkel foglalkozó elemzője a Reutersnek azt mondta, hogy a program még mindig nem áll teljesen készen, a vadászgépek még nem tudnak mindent, amire eredetileg szánták őket.

A légierő szerint bevethető, de valószínűleg még mindig nincs teljesen készForrás: U.S. Navy/Lockheed Martin/Andy Wolfe/

Későbbre várták

Michael Gilmore, a Pentagon fegyvertesztelésekért felelős részlegének vezetője 2016 márciusában azt nyilatkozta, csak 2018 közepén, a vártnál egy évvel később kezdődhet az új amerikai F-35-ös vadászbombázók végső, működési tesztelése.

A csúszást Gilmore több problémával indokolta. Az egyik legsúlyosabb, hogy a gép túlságosan védtelen a kibertámadások ellen. A másik, hogy a radar szoftvere repülés közben négyóránként újraindítja magát. Ennél sokkal stabilabb rendszerre van szükségünk” – mondta Gilmore. A fegyvertesztelés vezetője szerint 8-10 óránkénti újraindulás már elfogadható lenne.

Christopher Bogdan altábornagy, az F-35-program vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta, „nem szokatlan”, hogy a modern vadászgépek „időnként” automatikusan újraindítják a rendszereiket.

A történelem legdrágább fegyvere

Az F-35-ös program minden idők legdrágább fegyverrendszere. A program teljes költsége 1,3 billió dollár körül jár (az angolszász szaksajtóban 1,3 trillion, ami magyarul billió). Forintban ez körülbelül 365,2 billió, kiírva 365 200 000 000 000. Összehasonlításképpen, Magyarország GDP-je 2014-ben 32 billió forint volt, vagyis a teljes magyar gazdaság tízévnyi össztermékéből sem jönne ki az F-35-ös program. 

A program 2016-ra már körülbelül 50 százalékkal lépi túl az eredetileg tervezett költségeket, és többéves csúszásban van. A Lockheed Martin 1996-ban nyerte meg az új vadászbombázó építésére kiírt pályázatot az X-35 jelű prototípussal. Az abból kifejlesztett első F-35-ös 2006 decemberében szállt fel. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK