A japán hadsereg riadókészültségbe lépett Észak-Korea miatt

2016.08.03. 06:49

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki, a rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetében zuhant a tengerbe. Tokióban összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, a hadsereg riadókészültségben van, a kormány diplomáciai jegyzékben tiltakozott. Az amerikai külügyi szóvivő azt mondta, Amerika a szövetségeseivel együtt kész választ adni Phenjan provokációjára. Az amerikai haderők parancsnoksága szerint Phenjan nem egy, hanem két rakétát lőtt ki, de az egyik indítás után felrobbant.

Észak-Korea ballisztikus rakétát bocsátott fel augusztus 3-án, szerdán az ország délnyugati részéből, amely a tengerbe zuhant a keleti partvidéken – közölte a dél-koreai hadsereg vezérkara.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozataiban eltiltotta Phenjant a ballisztikusrakéta-kísérletektől.

Nem ez volt az első teszt 

Két héttel korábban Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. Később a hatóságok azt közölték, hogy a gyakorlatban dél-koreai kikötők és repterek ellen hajtottak végre színlelt megelőző csapást.

Április óta Észak-Korea több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Phenjan nemrégiben közelebbről meg nem határozott megtorló intézkedésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha Dél-Koreába amerikai THAAD típusú rakétaelhárító rendszert telepítenek az év végén.

Japánhoz közel csapódott a tengerbe 

Az észak-koreai rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetében, 250 kilométerre nyugatra Oga-félszigettől zuhant a tengerbe. Nakatani Gen japán védelmi miniszter kijelentette, hogy a rakétakísérlet "komoly fenyegetés" országa biztonságára. A rakéta becsapódása ugyanakkor az első értesülések szerint nem okozott kárt. 

A hadsereg riadókészültségbe lépett 

Japán diplomáciai csatornákon keresztül a kínai fővárosban, Pekingben jegyzéket intézett Észak-Koreához, amelyben határozottan tiltakozott a történtek miatt.

A tokiói kormány a közleményében kitért arra, hogy Phenjan megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának észak-koreai rakétakísérletekre vonatkozó tilalmát, továbbá a rakéta indítása veszélyezteti a térségbeli légi közlekedés és hajózás biztonságát.

Nakatani Gen megerősítette, ez az első ilyen eset. Elrendelte egyben, hogy a japán védelmi erők maradjanak riadókészültségben és gyűjtsenek további adatokat. Tokióban összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot.

Washington kész választ adni 

Az Egyesült Államok kész megvédeni szövetségeseit – jelentették be Washingtonban. Anna Richey-Allen külügyi szóvivő kijelentette: Szövetségeseinkkel és partnereinkkel világszerte készen állunk arra, hogy együttműködve választ adjunk a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság provokációjára, megvédjük magunkat és szövetségeseinket minden támadástól és provokációtól.”

A Kim Dzsongun vezette Észak-Korea sorra hajt végre rakétakísérleteketForrás: AFP/Kcna

Japánt már elérhetik a koreai rakéták 

Szakértők szerint Észak-Korea olyan nukleáris robbanófej kidolgozásán munkálkodik, amely elég kicsi ahhoz, hogy nagy hatótávolságú rakétára szereljék, amellyel elérhető lenne az Egyesült Államok szárazföldi területe.

Dél-koreai védelmi tisztségviselők úgy vélik, hogy északi szomszédjuk egyelőre nem rendelkezik ilyen robbanófejjel. Egyes civil szakértők szerint azonban Phenjannak már van olyan eljárása, amelynek segítségével kisebb hatótávolságú rakétákra felszerelhet nukleáris robbanófejet, és azzal elérheti Dél-Koreát vagy Japánt.

Washington szerint két rakétát lőttek ki

Észak-Korea nem egy, hanem két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsátott fel szerdán, de az egyik közvetlenül az indítás után felrobbant – közölte kedden az amerikai hadászati erők parancsnoksága.

Közleménye szerint a két, Rodong típusú ballisztikus rakétát a fővárostól, Phenjantól délnyugatra fekvő Hvanghe tartományból bocsátották fel egy időben. A rakétakísérletek nem jelentettek veszélyt az észak-amerikai térségre.