Amerikai F-16-osokat vezényeltek Dél-Koreába

2016.08.04. 06:05

Egy tucatnyi vadászgépet parancsolt át az Egyesült Államok Dél-Koreába. Így erősíti Washington ázsiai szövetségesének védelmi rendszerét a sorozatos észak-koreai rakétakísérletek keltette feszültség miatt.

 

Az amerikai légierő csendes-óceáni parancsnokságának tájékoztatása szerint a tizenkét repülőgép és a háromszáz, pilótákból, kiszolgáló személyzetből álló alakulat már meg is érkezett a dél-koreai Oszan légitámaszpontra. 

F-16-osokat vezényeltek Dél-KoreábaForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Orhan Akkanat

Nicholas Johnson alezredes, aki a parancsnokság harci műveleteiért felelős, kijelentette, hogy az F-16-osok Dél-Koreába vezénylése megszilárdítja a két ország közötti együttműködést a regionális válságok idején, továbbá támogatja a regionális biztonságot. 

Észak-Korea április óta többször tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Legutóbb szerdán bocsátott fel egyet, amely ezer kilométeres út megtétele után a tengerbe zuhant szintén Japán felségvizeken, az Oga-félszigettől 250 kilométerre nyugatra. 

Két héttel korábban Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. Később a hatóságok azt közölték, hogy a gyakorlatban dél-koreai kikötők és repterek ellen hajtottak végre színlelt megelőző csapást. Washington és Szöul július elején bejelentette: Dél-Koreába telepítenek egy THAAD típusú rakétaelhárító rendszert az észak-koreai fenyegetés miatt.