Amerikai F-16-osokat vezényeltek Dél-Koreába

török F-16
KONYA, TURKEY - MAY 12: A F-16 plane belonging to the Turkish Air Forces is seen in the sky during the NATO Tiger Meet 2015 drill press tour at the Konya 3rd Main Jet Base Command in Konya, Turkey on May 12, 2015. France, Italy, NATO, Poland, Switzerland, Holland and Turkish Armed Forces took part in the NATO Tiger Meet 2015 drill press tour. The Turkish Air Forces participated in the drill with its sixteen F-16 planes. Orhan Akkanat / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy tucatnyi vadászgépet parancsolt át az Egyesült Államok Dél-Koreába. Így erősíti Washington ázsiai szövetségesének védelmi rendszerét a sorozatos észak-koreai rakétakísérletek keltette feszültség miatt. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai légierő csendes-óceáni parancsnokságának tájékoztatása szerint a tizenkét repülőgép és a háromszáz, pilótákból, kiszolgáló személyzetből álló alakulat már meg is érkezett a dél-koreai Oszan légitámaszpontra.

F-16-osokat vezényeltek Dél-Koreába Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Orhan Akkanat

Nicholas Johnson alezredes, aki a parancsnokság harci műveleteiért felelős, kijelentette, hogy az F-16-osok Dél-Koreába vezénylése megszilárdítja a két ország közötti együttműködést a regionális válságok idején, továbbá támogatja a regionális biztonságot.

Észak-Korea április óta többször tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be.

Legutóbb szerdán bocsátott fel egyet, amely ezer kilométeres út megtétele után a tengerbe zuhant szintén Japán felségvizeken, az Oga-félszigettől 250 kilométerre nyugatra.

Két héttel korábban Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. Később a hatóságok azt közölték, hogy a gyakorlatban dél-koreai kikötők és repterek ellen hajtottak végre színlelt megelőző csapást. Washington és Szöul július elején bejelentette: Dél-Koreába telepítenek egy THAAD típusú rakétaelhárító rendszert az észak-koreai fenyegetés miatt.