Késes támadás Londonban

London, késelés
Hosszú idő után szállították el a holttestet
Vágólapra másolva!
A brit főváros központjában, a Russell Square-nél követték el a támadás. A halálos áldozat egy hatvan év körüli nő. A késelőt elektromos sokkolóval tették ártalmatlanná.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb jelentések szerint egy amerikai állampolgár a támadás halálos áldozata, és a sérültek között is vannak külföldiek: ausztrál és izraeli.

Az orosz RT.com úgy tudja, hogy a támadó egy szomáliai származású norvég állampolgár.

Korábban

Sajtóhírek szerint egy 19 éves fiatalembert gyanúsítanak a támadással. Egyelőre nem tudni, hogy mentális problémák, vagy terrorizmus áll-e a háttérben. a Scotland Yard terrorelhárító egysége is nyomoz az ügyben,

vizsgálják, hogy a támadónak lehetnek-e cinkosai.

Az egyik szemtanú, egy taxisofőr beszámolója szerint a támadást követően egy fiatal férfi sietve hagyta el a helyszínt három másik társaságában. Egyikük motoron távozott.

A halálos áldozat egy hatvanas éveiben járó nő. Rajta kívül a Guardian beszámolója szerint öt, különböző súlyosságú sebesültje van a London központjában, a British Museum közelében szerda késő este, fél 11 után pár perccel elkövetett támadásnak.

Egy szemtanú egy fiatal nőt látott, akinek folyt a hátából a vér.

A nyomozás jelenlegi állása szerint inkább mentális okai lehetnek a támadásnak.

A 19 éves késelőt percek alatt elfogták, sokkolóval tették ártalmatlanná. Kórházba vitték, de onnét időközben kiengedték. Jelenleg rendőri őrizet alatt van a férfi.

Ugyanakkor vizsgálják, lehet-e bármilyen terrorista szál, indíttatás az ügyben. A támadást ugyanis ugyanott követték el, ahol a 2005-ös robbantássorozat egyikét. A 7/7 néven elhíresült koordinált öngyilkos merényletekben 56-an haltak meg, 700-an pedig megsebesültek a brit fővárosban.

Hosszú idő után szállították el a holttestet Forrás: AFP/Justin Tallis

Megerősítették a rendőri jelenlétet az utcákon, a késelés környékét lezárták. Egy szemtanú, aki nem sokkal a támadás után érhetett a helyszínre, szintén erős rendőri jelenlétről számolt be a BBC-nek, és elmondta, hogy egy holttest feküdt letakarva a járdán. Mint mondta a rendőrök kikérdezték, látott-e valamit. Elmondása szerint a közeli bár vendégei között lehetnek szemtanúk.

Ezen a térképen az látható, hol követték el a támadást (1), hol kapták el a késelőt (2), és hol volt hajnalban a rendőrségi tájékoztató (3) Forrás: i.guim.co.uk

Központi helyen követték el a késelést, rengeteg turista jár erre, és nem csak a múzeum miatt, hiszen számos szálloda és vendéglő is van a környéken.

A londoni polgármester nyugalomra intett a bűncselekménnyel kapcsolatban. Sadiq Khan hangsúlyozta: a brit főváros lakosainak épsége elsődleges számára. Azt kérte a lakosságtól, legyenek éberek, és jelentsék, ha bármi gyanúsat észlelnek. A politikus együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozóival és a sebesültekkel.

Theresa May kormányfő hivatala egyelőre nem kommentálta az esetet. A miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője azt mondta, egyelőre kevés részlet ismert az ügyben, így nem lenne helyénvaló, ha bármit is mondanának.

A napokban egyébként 600 rendőrt vezényeltek London utcáira a Németországban és Franciaországban elkövetett terrortámadások miatt.