Trumpot a felesége, Clintont 400 millió dollár miatt támadják

2016.08.05. 16:03

Továbbra is a másik lejáratása és a vádaskodás uralja az amerikai elnökválasztási kampányt. Lehet, hogy bevándorlást hevesen ellenző Donald Trump szlovén származású felesége maga is illegálisan tartózkodik az országban, miközben a republikánusok azzal támadják a másik oldalt, hogy 400 millió dolláros váltságdíjat fizettek Iránnak. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a demokrata konvenció után megugrott Hillary Clinton támogatottsága.

Kampányának egyik legnagyobb kihívásával szembesülhet Donald Trump, ha nem sikerül megnyugtatóan tisztáznia a felesége Egyesült Államokba költözéséről szóló történetben felfedezett ellentmondásokat. Melania Trumpról (leánykori nevén Melania Knaussról) a hétvégén jelent meg egy New York-i bulvárlapban egy olyan meztelen fotósorozat, amelyet 1995-ben készítettek az Egyesült Államokban. Csakhogy az általa korábban elmondottak alapján ekkor nem tartózkodhatott az országban, munkát pedig biztos nem vállalhatott volna.

Melania Trump - az első nem az Egyesült Államokban született first lady lehetForrás: AFP/Dominick Reuter

Illegális bevándorlóból first lady?

Melania Trump az év elején több interjúban és újságcikkben beszélt arról, hogy soha nem fordult meg a fejében, hogy papírok nélkül tartózkodjon az országban, és mindig volt érvényes vízuma. Ehhez állítása szerint amerikai évei elején néhány havonta haza kellett utaznia Szlovéniába, hogy megújítsa a papírjait. Azonban ahhoz a munkavállalást is lehetővé tevő vízumhoz, amivel elmondása alapján rendelkezett, erre nem lett volna szükség.  Ha pedig olyan vízuma volt, amivel időről időre el kellett hagynia az Egyesült Államokat, akkor valószínűleg nem vállalhatott volna munkát. A kérdéseket csak szaporítja, hogy egy korábbi lakótárs azt állítja, hogy már 1995 folyamán is élt egy lakásban vele, és ezt megerősíti egy, róla az év elején a szülőhazájában készült könyv is.

Ha a korábbi modell munkavállalási céllal, de turistavízummal érkezett az Egyesült Államokba, az csalásnak minősül – mondták a Politicónak nyilatkozó bevándorlási szakértők. Ez pedig kétségbe vonhatja a később megszerzett zöldkártyájának és amerikai állampolgárságának a jogszerűségét is. Melania Trump és a republikánus jelölt kampánycsapata visszautasította a vádakat, de nem adtak választ a felvetett ellentmondásokra. Donald Trump azonban akkor sem fog tudni profitálni az ügyből, ha kiderül, hogy későbbi felesége jogszerűen vállalt munkát az országban – korábban ugyanis a külföldiek legális munkavállalását is vehemensen kritizálta, mint ami sérti az amerikai dolgozók érdekeit.

400 millió az állítólagos túszokért

Az újabb kérdéses ügy nagyon rosszkor jött Trump számára, mivel már kezdtek elcsitulni a Khan szülőkkel folytatott szópárbajának hullámai, és egy januári diplomáciai manőver heves kritizálásával próbált fogást találni a demokratákon. Trump állítja, hogy az amerikai külügy túszok kiszabadításáért cserébe fizetett 400 millió dollárt Iránnak januárban, amivel  beárazta az összes külföldön tartózkodó amerikai állampolgár életét.  Trump azt is többször mondta, hogy látta a pénz átadásáról az irániak által az Egyesült Államok megalázása céljából készített videót – annak ellenére, hogy kampánycsapata is cáfolta, hogy ilyen létezne.

Barack Obama az újraválasztása óta nem volt ilyen népszerű - ezt igyekszik is kihasználni Hillary Clinton érdekébenForrás: AFP/Mandel Ngan

A vádakra a Hillary melletti kampányban egyre nagyobb szerepet vállaló Obama elnök reagált, folytatva ezzel a közte és Donald Trump között megkezdett beszólogatást. Az elnök csodálkozott, hogy az esetből most próbálnak „ügyet csinálni", mivel az amerikai kormányzat már januárban beszámolt a kifizetésről. Ez az iráni kormánnyal még az 1979-es forradalom előtt kezdődött vita rendezését szolgálta – mondta Obama, és csak praktikus okokból kapcsolódott össze az Iránban fogva tartott amerikai állampolgárok kiszabadításával.

Obama reagált Trump azon vádjaira is, hogy a választás „manipulált" lesz. A felvetést nevetve fogadta, és nevetségesnek nevezte. Szerinte a kisiskolások szoktak csalást kiáltani, ha nem úgy alakul valami, ahogy szeretnék  – de még ők sem tesznek ilyet azelőtt, hogy kiderülne az eredmény. Obama arról is beszélt, hogy Trumpnak el kéne kezdenie „elnökként viselkedni", mivel ez a minimum valaki részéről, aki egy nagy párt hivatalos elnökjelöltjeként már titkos nemzetbiztonsági jelentésekhez is hozzáfér.

Hillary az élen

A Demokrata Párt múlt heti konvenciója után nagyon megugrott Hillary Clinton támogatottsága – ahhoz hasonlóan, ahogy Trumpé a republikánus esemény után. Egy felmérés szerint a választók 47 százaléka szavazna rá, Trumpra pedig csak 38.  Egy másik kutatás szerint a különbség 15 százalékpontos Hillary javára.

Trump csapata szerint a választásig még nagyon sok idő van hátra, a kampány még el sem kezdődött igazán. Az elnökjelölt arra is célzott, hogy a felmérésekben van valami „szélhámosság", az pedig visszatérő eleme a Trump-csapat kommunikációjának, hogy a média, a Fox News kivételével, Hillary Clinton sikeréért dolgozik.

A nyugalmat sugárzó hangok ellenére azonban a Republikánus Párton belül állítólag már felvetődött: ha egy hónapon belül nem kerül ismét belátható távolságon belülre Donald Trump, inkább a kongresszusi képviselők kampányára kéne a kiadásokat koncentrálni. Így legalább azt meg lehetne akadályozni, hogy az elnökség megszerzése mellett a Kongresszusban is többségbe kerüljenek a demokraták.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK