Erdogan sokat vár Putyintól

Putyin Erdogan Oroszország Törökország
ANTALYA, TURKEY - NOVEMBER 16 : Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) presents personalized stamps to Russian President Vladimit Putin (R) in remembrance of G20 Turkey Leaders Summit in Antalya, Turkey on November 16, 2015. Kayhan Ozer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Erdogan gyümölcsöző tárgyalásokra számít Putyinnal, a legfontosabb téma Szíria lesz.
Vágólapra másolva!

Recep Tayyip Erdogan török államfő gyümölcsöző tárgyalásokat vár a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartandó augusztus 9-i szentpétervári találkozón.

"Oroszországgal, sajnos, nemkívánatos esetünk volt a repülőgéppel, és a rá következő nyolc hónapban folytatódtak a kedvezőtlen folyamatok. Ezután írtunk egy levelet, amelyben rámutattunk arra, hogy

és a problémák rendezést javasoltuk" - idézte augusztus 5-én, pénteken a TRT török televízió Erdogant, aki hozzátette, hogy a levelére kedvező választ kapott Putyintól.

Sínre kerülnek a dolgok

"Biztos vagyok abban, hogy a látogatásom után sok minden újra sínre kerül. És természetesen az egyik legfontosabb téma számunkra Szíria. Korábban kimerítően tárgyaltunk róla" - közölte a török államfő.

Erdogan azt mondta, hogy gyümölcsöző tárgyalásokat vár a szentpétervári találkozótól,

amelynek témái már a G20 országcsoport szeptemberi kínai csúcstalálkozóján bővülhetnek.

Törökország lelőtt egy orosz gépet

Az orosz-török kapcsolatok azután jutottak válságba, hogy tavaly novemberben a török légierő a szíriai határnál lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászbombázót. Moszkva azt állította, hogy az orosz gép Szíria légterében repült, Ankara pedig azt, hogy megsértette a török légteret, ezért indokolt volt a lelövése. Moszkva gazdasági szankciókat foganatosított Törökország ellen, a két ország közötti párbeszéd gyakorlatilag leállt. Június végén azonban Erdogan bocsánatot kért az incidensért - amit Moszkva erélyesen követelt -, és ezzel megkezdődött a kétoldalú viszony rendeződése.