Az amerikai hatóságoknak egyre nagyobb fejtörést okoznak a feltörhetetlen biztonsági rendszerrel ellátott elektronikus eszközök, ezért a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jövőre társadalmi vitát akar indítani e tarthatatlan helyzet miatt – közölte pénteken James Comey, az FBI igazgatója egy San Franciscó-i konferencián.

Comey szerint az elmúlt tíz hónapban a nyomozati eljárások során vizsgált közel ötezer elektronikus eszköz közül mintegy 650 adataihoz nem tudtak hozzáférni,  és a helyzet csak súlyosbodni fog, a korszerűsödő titkosítási technológiák miatt ez egyre gyakrabban fordul elő. 

A San Bernardinó-i mészárlás irányította rá a figyelmet a titkosított eszközök hátulütőireForrás: AFP/Frederic J. Brown

Comey azt mondta, hogy tartalmas társadalmi vita lefolytatására csak az amerikai elnökválasztás után nyílhat lehetőség, az FBI pedig gyűjti az érveket, hogy meggyőzze a közvéleményt arról, hogy  a lakosság biztonsága érdekében egyes esetekben el kell tekinteni a magánélet sérthetetlenségéhez fűződő emberi jogtól. 

Az Apple nem engedett

Az okostelefonok titkosítási rendszere miatt a tavalyi decemberi San Bernardinó-i tömegmészárlás után lángolt fel a vita. Az amerikai városban egy, az Iszlám Állammal rokonszenvező házaspár 14 embert ölt meg. Az egyik lelőtt terrorista okostelefonjának adataihoz nem sikerült a nyomozóknak hozzáférniük, és amikor ezt a telefont gyártó cégtől kérték, az Apple megtagadta az együttműködést, az adatvédelem biztonságára és kliensei érdekeire hivatkozva. Országos érdeklődést kiváltó jogi vita kezdődött, amelyben az informatikai cégek az Apple mellé álltak, a politikusok pedig olyan törvényjavaslatot kezdtek köröztetni a kongresszusban, amely kötelezővé tenné az informatikai cégeknek, hogy bizonyos esetekben együttműködjenek a hatóságokkal. 

Az FBI-nak végül márciusban az Apple segítsége nélkül sikerült feltörnie a San Bernardinó-i terroristák egyikének okostelefonját, és hozzáférni a telefonban tárolt adatokhoz. Az igazságügyi minisztérium pedig visszavonta azt a keresetét, amelyben azt kérte, hogy a bíróság kötelezze az Apple illetékeseit az együttműködésre.