Bécs a török csatlakozás vétójával fenyeget

Sebastian Kurz
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz attends an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels, on December 14, 2015. EU foreign ministers meet to discuss several issues including Ukraine, Libya and Iraq with diminishing expectation ministers will take a formal decision to extend economic sanctions on Russia for six months, as Italy pushes for a delay to Thursday’s EU leaders' summit. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Törökország Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásainak megvétózását helyezte kilátásba Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Kurier című lap vasárnapi számában.
Vágólapra másolva!

Az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsa új tárgyalási fejezetek megnyitásáról fog dönteni, azonban én ellene szavazok majd - nyilatkozott a tárcavezető.

Kurz kifejtette: Törökország nem teljesíti a vízummentesség alapkövetelményeit, és a csatlakozási tárgyalások előfeltételei sem valósultak meg.

Az osztrák külügymiiszter nem hagyja, hogy zsarolják az EU-t Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az EU oldja meg a helyzetet

A miniszter szerint az uniónak magának kell megoldania a menekültügyi helyzetet. A helyszínen nyújtott humanitárius segítségre van szükség, és meg kell állítani az illegális bevándorlókat az uniós külső határon. Mint fogalmazott: az embereket Európán kívüli menekültközpontokba kell szállítani.

Az osztrák tárcavezető szerint Görögországot és Olaszországot nem lehet magára hagyni a menekültügy okozta kihívással, és nem lehet egyedül Törökországra sem hárítani a feladatot.

Úgy vélte: így Európa zsarolható lenne, a függetlensége kerülne veszélybe. A miniszter kijelentette egyúttal: nem szabad hagyni, hogy a menekültek továbbutazhassanak Közép-Európába.

Elmagyarázza

Kurz kiemelte: azon fog dolgozni, hogy Törökországgal közvetlen párbeszéd jöjjön létre. Arról is beszélt: egyeztet török kollégájával, akinek már elmagyarázta, hogy mi miatt távolodik Törökország az uniótól.

„Problémásnak tartom, ha a menekültügyi egyezmény miatt eltekintenénk a Törökországban történő alapjogsértésektől” - jelentette ki Kurz az Österreich című osztrák lap vasárnapi számának. Meglátása szerint önálló uniós menekültügyi politikára és a külső uniós határ védelmére van szükség.

A tárcavezető a lapnak megerősítette az osztrák kormány korábbi álláspontját. Úgy nyilatkozott, hogy egyetért Christian Kern osztrák kancellárral, aki a törökországi uniós csatlakozást „fikciónak” nevezte.