A hatósági felszólítás ellenére több ezer ember tiltakozott a kelet-kínai Csiangszu tartomány Lianjünkang településén egy kínai-francia atomhulladék-feldolgozó megépítése ellen.

A nukleáris projekt az elhasznált nukleáris fűtőanyag feldolgozását és újrahasznosítását szolgálná, de a város lakói ellenzik, hogy az üzem a környékükön épüljön meg. A két napon át tartó demonstráción transzparensekkel tiltakozva tették világossá, hogy nem kérnek az atomhulladékból. 

Noha a hatóságok igyekeztek elejét venni a tömegdemonstrációnak, arra emlékeztetve, hogy a szervezők nem jelentették be az eseményt, emberek ezrei vonultak az utcára. A helyszíni jelentések szerint a rendőrök, köztük a rohamsztagosok ugyancsak szép számmal vigyázták rendet. Állítólag dulakodás is volt, de sérülésekről, komolyabb rendbontásról nem érkeztek jelentések. 

Sajtójelentések szerint hat tartomány szerepel az eddigi legnagyobb kínai-francia projekt megvalósításának lehetséges helyszínei között. A múlt hónapban azonban olyan tartalmú utalások jelentek meg a helyi kormányzati honlapon, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy a Sanghajtól 500 kilométerre északra lévő két Lianjünkanra esett a választás. 

Kínában a legutóbbi adatok szerint 34 atomerőmű működik és 20 van épülőben. Az országnak hivatalos becslések szerint 2030-ig még mintegy 100 új reaktorra lenne szüksége, hogy kielégítse a fokozódó energiaigényeket és teljesítse a károsanyag-kibocsátás visszafogása terén tett vállalásait.