Akihito japán császár nem biztos abban, hogy hosszú távon el tudja látni uralkodói feladatát. Japánban több mint kétszáz éve nem mondott le uralkodó, ezt most a törvények sem teszik lehetővé.

A 82 éves császár tízperces televíziós beszédet intézett a néphez. Ebben ugyan egyszer sem mondta ki a lemondás szót, de nyilvánvalóvá tette, hogy egyre nehezebbnek találja az uralkodói feladatokat, és nem biztos abban, hogy azokat megfelelően el tudja látni. Akihitónak állítólag nincsenek olyan egészségi gondjai, amelyek kikényszerítenék a gyors lemondást, de volt már szívműtétje, és kezelték prosztatarák miatt. 

Járókelők nézik Akihito japán császár televíziós beszédét egy tokiói utcai képernyőnForrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

Hetek óta a távozásáról beszélnek

Július közepe óta tartja magát a szóbeszéd Akihito távozásáról. Legutóbb két hete az NHK japán állami tévécsatorna számolt be erről az uralkodóházhoz közel álló forrásokra hivatkozva. A hír úgy szólt, hogy a császár lemondási szándékát közölte Micsiko császárnéval és a fiával, az 56 éves Naruhito trónörökössel. Mindketten tiszteletben tartják a döntését. Hozzátették ugyanakkor, hogy Akihito lemondási szándéka nem a közeli jövőre, hanem az elkövetkező évekre vonatkozik. A tervek szerint fokozatosan csökkentik majd az államfői tisztség miatt rá nehezedő terheket, ritkítják a hivatalos találkozókat, fogadásokat és utazásokat. 

Ők ketten állítólag már mindent megbeszéltekForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Azonnal cáfolt az udvar

Megjelenésének másnapján cáfolta, minden valóságalapot nélkülözőnek nevezte a japán császári udvarmester helyettese a hírt, hogy Akihito császár távozni készül trónjáról. A 82 éves császár lemondása még a legbelsőbb körökben sem merült fel - adta hírül aznap az AFP francia hírügynökség tokiói udvari forrásokra hivatkozva. 

1989 óta vannak a trónonForrás: MTI/EPA/Pool/Hanaj Toru

Nem is tudna lemondani

A japán császár nem rendelkezik politikai befolyással, szerepe kizárólag jelképes, a Krizantém trónról való távozása mégsem egyszerű procedúra. A császári ház feladatait és jogait szabályozó jelenlegi törvényt ugyanis meg kell változtatni, mert nem szerepel benne a lemondás lehetősége. Japánban egyébként több mint kétszáz éve nem mondott le uralkodó.

Akihito császár beszéde után Abe Sinzó miniszterelnök közölte, a kormány megvizsgálja, hogyan lehetne megoldani a helyzetet. A konzervatív miniszterelnök vezette kormányzat ugyanakkor ellenzi a lépést, mert attól tart, hogy uralkodóház jövőjéről és a női trónutódlásról szóló vitává terebélyesedhet a kérdés. Utóbbiról pedig hallani sem akarnak a konzervatívok. Akihito császárt elsőszülött fia, az 56 éves Naruhito koronaherceg követi a trónon. Az öröklési sorban második Naruhito öccse, Akisino herceg. A törvények szerint nők nem örökölhetik a japán koronát, ezért a koronaherceg lánya, Aiko hercegnő szóba sem jöhet trónörökösként.

Akihito 1989. január 7-én, az akkor 87 éves Hirohito császár halála után lépett trónra. Ő volt az első japán császár, aki ellátogatott Kínába, 1992-ben.