Román civilek: a teljes lakosságot megfigyelheti a hírszerzés

Vágólapra másolva!
A román Helsinki Bizottság és másik három civil szervezet szerint a Román Hírszerző Szolgálat a polgárok tömeges megfigyelését tervezi. A civilek ezt jelezték az Európai Bizottságnak, és a kormánynak is. Azt is állítják, hogy az erre alkalmas informatikai rendszer kiépítéséhez uniós támogatásokat használ fel a hírszerzés.
Vágólapra másolva!

A civilek úgy tudják, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) júniusban 25 millió eurós támogatást nyert el "az informatikai rendszerek összehangolására és megerősítésére", ami szerintük egy,

a teljes lakosságot folyamatosan megfigyelés alatt tartó, úgynevezett "Nagy Testvér" létrejöttét vetíti előre.

A nyílt levél szerzői azt nehezményezik, hogy a SII Analytics projekt megvalósulása esetén a titkosszolgálatok vagy más állami intézmények állítólag hozzáférést nyernek az összekapcsolt adatbázisokhoz, a polgárok személyes adatait kezelő integrált alrendszerekhez, anélkül, hogy a felhasználásban léteznének törvényes korlátozások az emberi jogok védelmében.

A román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) szerint a projekt egyes részei - például az arcfelismerésre vagy a kommunikáció megfigyelésére vonatkozó fejezetek - azt sejtetik, hogy a SRI kimondatlanul is a teljes lakosság általános megfigyelését tervezi, és célja nem a "csalások megelőzése", ahogy az uniós támogatási pályázatában szerepel, hanem valójában a "polgárok magánélete utáni kémkedés".

A civilek a projekt leállítását követelik,

közvitát javasolnak a SRI társadalmi szerepéről, és olyan törvénymódosításokat sürgetnek, amelyek hatékony törvényi garanciát jelentenek a hatósági visszaélések ellen.