Donald Trump republikánus elnökjelölt adócsökkentést ígér dolgozó családoknak és vállalatoknak egyaránt.  A republikánus elnökjelölt a detroiti Gazdasági Klubban elmondott beszédében fejtette ki elképzeléseit az amerikai gazdaság állapotáról. Mint fogalmazott: "meg akarja lódítani" a gazdaságot, hogy "Amerika ismét gyarapodjék".

Donald Trump ismét olvasta szövegét, s beszéde elején protestáló nők többször is félbeszakították. Miközben a rendezők kivezették a tiltakozókat, Trump - szokásától eltérően - nem kommentálta a jelenetet, s csak egyszer szólalt meg, mondván: "Bernie Sanders híveinek több erejük és ötletük volt".

Több mint egyórás beszédében a republikánus elnökjelölt ezúttal sem kímélte demokrata párti vetélytársát, Hillary Clintont, akit azzal vádolt, hogy támogatja a magas adókat, a gazdasági szabályozók radikális szigorítását, amely munkahelyek megszűnéséhez vezet, a bevándorláspolitkát, s az olyan kereskedelmi egyezményeket, mint a NAFTA (észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény), amelyet még a férje, Bill Clinton írt alá elnökként, s amelynek következtében szerinte munkahelyek vándoroltak Mexikóba és más országokba.

Trump felidézte a XX. század elejét, amikor Detroit gazdaságát és gazdagságát a világ még ünnepelte, s a város szerinte hozzásegítette Amerikát ahhoz, hogy vezető szerepet foglaljon el a világban. "Akkor még az "Amerika mindenekelőtt" politika jegyében kormányoztak bennünket... és a családok az amerikai álom mindennapjait élték" - szögezte le Trump. Majd azt mondta: "új hitvallásunk az amerikanizmus és nem a globalizmus lesz".

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A republikánus elnökjelölt "új jövőt" ígért, és az amerikai családok életének könnyítését. Ennek részeként később kifejtendő oktatási reformot, családsegítő intézkedéseket ígért és a rend és a törvényesség megszilárdítását helyezte kilátásba. "Rend nélkül nincs felvirágzás" - szögezte le. Elnöksége első döntéseként az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási reform eltörlését nevezte meg.

Jelentős adócsökkentéseket helyezett kilátásba: a szövetségi adót 39,9 százalékról 33 százalékra csökkentené, a vállalati adókat a jelenlegi 35 százalékról 15 százalékosra apasztaná és megszüntetné az ingatlanadót. Ezzel egyidejűleg jócskán lazítana a szerinte a gazdaságot túlságosan is fojtogató szabályozások rendszerén. Újból áttekintené és újratárgyalná az Egyesült Államok kereskedelmi egyezményeit is.

"Készen állunk arra, hogy megmutassuk a világnak: Amerika visszatért, nagyobb és jobb és erősebb, mint korábban volt" - fogalmazott Trump. Hillary Clinton gazdaságpolitikájáról megjegyezte: a demokrata elnökjelölt politikája "más országok malmára hajtja a vizet, a mi pénzünkön".
Hillary Clinton hétfőn Floridában kampányol, és gazdasági elképzeléseit szintén Detroitban fejti majd ki, csütörtökön. Eddigi beszédeiben az Obama nevével fémjelzett gazdaságpolitika folytatását ígérte.

Az első néhány reakció Trump beszédére pozitív. Michigan állam republikánus kormányzója, John Engler szerint a javaslatok helyreállíthatják az Egyesült Államok nemzetközi versenyképességét. "Ez a gazdaság növekedésére vonatkozó javaslat, s a növekedésnek eddig híján voltunk" - fogalmazott Engler. Kyle Pomerleau, az Adó Alapítvány nevű gazdasági agytröszt munkatársa szerint az adócsökkentési javaslat hasonlít ahhoz az írországi politikához, amely egy sor céget arra bátorít, hogy a tevékenységüket és a profitjukat is oda vigyék. "Ha az Egyesült Államok ezt a modellt követi, akkor a vállalatok idejönnek és nem elmennek innen" - szögezte le Pomerleau.