Tűzszünetet kötött az Iszlám Állam a tálibokkal

Falludzsa
Fallúdzsa, 2016. május 23. Iraki katonák az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet kezén levő nyugat-iraki Fallúdzsa visszafoglalási kísérlete során a város határában 2016. május 23-án. Ezen a napon az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támadásaival támogatott iraki szárazföldi kormánycsapatok kiszorították IÁ fegyvereseit a Fallúdzsa környékén fekvő mezőgazdasági területekről. (MTI/EPA/Navrasz Amer)
Vágólapra másolva!
Több mint egy évig tartó véres harcoknak vet véget a nem hivatalos fegyvernyugvás, amit az Iszlám állam kötött a tálibokkal Kelet-Afganisztánban. Most már nem egymással, hanem az amerikaiak által is támogatott kormányerők ellen harcolnak.
Vágólapra másolva!

Több mint egy évig tartó véres harcok után "informális" tűzszünetet kötött nemrégiben az Iszlám Állam a tálibokkal Kelet-Afganisztánban, és már több hónapja együttműködnek az amerikaiak által támogatott afgán hadsereg elleni harcban - írta a The Wall Street Journal.

Egymással, nem egymás ellen?

Az amerikai napilap emlékeztetett, hogy a Szíria és Irak nagy területeit megszálló Iszlám állam a közelmúltban abban egyezett meg a tálibokkal, hogy a jövőben nem egymással, hanem a kormányerők ellen harcolnak.

- mondta a lapnak Mohammed Zaman Vaziri, az Afganisztán keleti részén állomásozó afgán erők parancsnoka.

Törékeny lehet a tűzszünet

Az IÁ jelenléte Afganisztánban még mindig csak kialakulófélben van, afgán illetékesek szerint még a fellegváruknak tekintett, Kabultól mintegy 120 kilométerre fekvő Nangarhar tartományban is sokkal kevesebben vannak a táliboknál, a köztük létrejött tűzszünet pedig bármikor dugába dőlhet.

Az Iszlám Állam fegyveresei törékeny tűzszünetet köthettek a tálibokkal Forrás: AFP/-

Tavaly év eleje óta Afganisztánban már csak 13 ezres NATO-kontingens állomásozik. Az Eltökélt Támogatás nevű NATO-misszió katonái nem vesznek részt a harcokban, azért vannak ott, hogy kiképezzék és felkészítsék az afgán biztonsági erőket a lázadók elleni harcra.