Amerikai segély-hadiszállítmány Libanonnak

Mexikó, drogháború, bandaháború, a Los Zeta bandától lefoglalt fegyverek egy razzia után Mexikóvárosban 2011.12.13-án
Vágólapra másolva!
Segélyszállítmány részeként jutattott Washington 50 millió dollár értékben haditechnikát Libanonnak, hogy az ország megvédhesse magát a szomszédos Szíriában tevékenykedő fegyveres csoportokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Ötvenmillió dollár - mintegy 14 milliárd forint - értékben szállított kedden haditechnikai eszközöket és fegyvereket az Egyesült Államok a libanoni hadseregnek, hogy fokozza a közel-keleti ország védelmi képességét a szomszédos Szíriában tevékenykedő fegyveres csoportokkal szemben.

Az amerikaiak 50 páncélozott járművet, 40 tüzérségi egységet és 50 gránátvetőt szállítottak le Libanonnak.

A szállítmány részét képezi egy nagyobb, 220 millió dolláros (61 milliárd forintos) segélycsomagnak, amelyet az Egyesült Államok az idén Libanonnak nyújtott.

Ilyen kézifegyvereket ugyan nem, de rengeteg más haditechnikát kapott Libanon Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A Szíriában dúló konfliktus már átcsapott Libanonba. A Szíriában jelentős területeket ellenőrzése alá vonó

Iszlám Állam és az al-Kaida fegyveresei 2014-ben rövid időre el is foglaltak egy határ menti várost, nemrég pedig az Iszlám Állam merénylői megtámadtak egy határ menti libanoni falut.

Libanonnak nincsen egységes, erős kormánya, nem egy ország nyújt támogatást a hadseregnek, amelyre a libanoniak a destabilizáció elleni biztosítékként, illetve egyfajta egyesítő erőként tekintenek, mert soraiban a közel-keleti ország valamennyi vallási felekezetének tagjait megtalálni.