A 2017-es Miss Universe verseny döntőjének megtámadására biztatja az Iszlám Állam követőit egy dzsihádista a terroristák kedvenc csevegőalkalmazásán, a Telegramon. Az érdeklődőkkel bombakészítési tippeket és egyéb hasznos tanácsokat is megoszt.

Az Iszlám Állam Fülöp-szigeteki követői a 2017-es Miss Universe-döntő elleni támadásra készülnek – írja a The Foreign Desk. A lap újságírói az Iszlám Állam és más dzsihádisták kedvenc csevegőalkalmazásán, a Telegramon jutottak be egy „Iszlám Állam Fülöp-szigeteki támogatói” nevű csoportba. Itt egy dzsihádista arra biztatja követőiket, hogy „bárki, aki képes rá”, hajtson végre támadást a verseny során.

A „mártíromságra vágyó testvéreit” megszólító szerző különösen az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetek állampolgárainak megtámadását tartja fontosnak. A verseny 2017 januárjában lesz a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában.

Az előző évi verseny legemlékezetesebb momentuma az volt, amikor az eredményhirdetés során a győztes Fülöp-szigeteki versenyző helyett előbb kolumbiai vetélytársa fejére tették a koronátForrás: AFP/2015 Getty Images/Ethan Miller

A hozzászólásnak része egy letölthető videó, ami azt mutatja be, hogyan kell egy öngyilkos merénylethez használható övet készíteni, és egy 49 oldalas útmutató, ami a robbanóanyagok gyártásáról szól. Arra is kitérnek, hogy hol érdemes az alapanyagokat beszerezni, és a merénylők figyelmét arra is felhívják: érdemes minél előbb megvásárolni a hozzávalókat, hogy a verseny közeledtével ne vonják magukra a hatóságok figyelmét.

A Fülöp-szigetek turisztikai hivatala is reagált a hírekre. Azt közölték, hogy a fenyegetés „komoly”, de készen állnak a verseny biztonságos lebonyolítására. Az elmúlt időszakban több, az ország déli részén aktív muszlim terrorista esküdött hűséget az Iszlám Államnak, de ezek eddig inkább váltságdíj reményében végrehajtott emberrablásokkal foglalkoztak, és nem az ideológiájuk terjesztésével.