Az Iszlám Állam egyik vezetőjét vehették őrizetbe

Vágólapra másolva!
A hatóságok szerint az Iszlám Állam magas rangú képviselője lehet az a férfi, akit a németországi Mutterstadtban vettek őrizetbe terrorgyanúval. Későbbi közlés szerint a férfi ugyan a dzsihadista szervezet tagja lehet, de nem tartozik a vezetői közé.
Vágólapra másolva!

Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek egy férfit, akiről azt feltételezik, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik vezetője lehet.

Az illetőt a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Mutterstadtban vette őrizetbe a rendőrség egy különleges bevetési egysége - mondta a tartományi belügyminisztérium szóvivője.

Nem vezetője, inkább tagja?

A hatóságok szerint a férfi az Iszlám Állam "magas rangú képviselője" lehet, bár erről az egyes lapértesülések ellentmondóak.

Egy másik tartomány illetékese később az első jelentéseket pontosítva közölte, hogy

a gyanúsított ugyan a dzsihadista szervezet tagja lehet, de nem tartozik a vezetői közé.

Előzőleg a hatóságokat Észak-Rajna-Vesztfáliából tájékoztatták egy értesülésről, amely egy gelsenkircheni börtönből származik, és arról szól, hogy terrorveszély fenyegetheti a német labdarúgó-bajnokság első osztálya, a Bundesliga 2016-2017-es szezonjának augusztus végi kezdetét.

Hosszú ideje megfigyelték

Egyes hírek szerint a gyanúsítottat hosszabb ideig megfigyelték. A gyanúsított 25 éves, damaszkuszi születésű szíriai állampolgár, és menedékkérőként érkezett Németországba 2016 elején. A hatóságok a határon ellenőrizték, ujjlenyomatot vettek tőle, majd

a duisburgi ügyészség eljárást indított ellene, és megfigyelték, mert arra utaló információik voltak, hogy köze lehet az Iszlám Államhoz.

A férfi mobiltelefonján és számítógépén nagy számban találtak szíriai harci cselekményeket ábrázoló fényképeket. A hatóságok hivatalosan nem hoztak nyilvánosságra részleteket a gyanúsítottról és az esetleges fenyegetettségről.